KadınManşetTürkiye

Kadınlar sormaktan vaz geçmiyor: 500 gün geçti, Gülistan Doku nerede?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Kadın Meclisi, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybedilişinin 500’üncü günü dolayısıyla en son görüldüğü belirtilen Dinar Köprüsü’nde açıklama gerçekleştirdi.

MA‘nın aktardığına göre, kendilerini yakından takip eden polislerin Doku’yu 500 gündür bulamadıklarını hatırlatan HDP Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, şunları söyledi:

“Her yeri kameralarla izlenen, kişi başına nerdeyse bir polisin düştüğü 35 bin nüfuslu küçük bir şehir burası. Gülistan kaybolduktan sonra usule uygun soruşturma yürütülmedi.

Soruşturma yalnızca intihar algısı üzerine yürütüldü. Ancak gelinen aşamada buna ilişkin bir şey ortaya çıkmadı. Defalarca bulunduğumuz yerde arama yapıldı. Dalgıçların Gülistan’ın gölette olmadığını belirtmesine rağmen aramalar ısrarla burada yapılmaya devam edildi.

500-1000 günde geçse ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sormaya devam edeceğiz. Başka Gülistanların aynı durumu yaşamaması için mücadelemize devam edeceğiz. Bunun yükü her zaman omuzlarımızda olacak. Sormaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Açıklamanın ardından Dinar Köprüsü üzerinde renkli balonlar uçuruldu.

Ne olmuştu?

ülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmemişti. MOBESE görüntülerinde okuldan çıktıktan sonra bindiği minübüsten indikten sonra bir daha izine rastlanamayan genç kadın için ailesi ve kadın örgütleri barajın boşaltılmasını istemişti.

Doku için suda başlatılan ilk arama çalışmaları 6 Temmuz’da durdurudu. Ailenin talebi üzerine 22 Temmuz’da gerçekleştirilen su tahliye çalışmaları sonucunda baraj suyu minimum seviyeye düşürülerek tekrar su altı arama çalışmaları başladı.  18 Ağustos ise, Doku’ya dair herhangi bir ize ulaşılamadığı için arama çalışmaları tekrar sonlandırılmıştı. 

Doku ailesinin kızlarının kaybından sorumlu tuttukları ve tutuklanmasını istedikleri Zeinal Abarakov‘un ise ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

Abakarov‘un polis memuru olan üvey babası Engin Yücel‘e ise kamu görevlisi sıfatıyla elde ettiği bilgileri paylaşmaktan kamu davası açıldı. Doku’nun avukatı Ali Çimen, daha önce açığa alındığı duyurulan şüpheli Engin Yücel’in bu dosya kapsamında ihraç edilmek üzere açığa alındığını da belirtti.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.