Güldünya Yayınları’ndan yeni kitap: Bir Özgürleşme Kılavuzu

Alman gazeteci, yazar Katrin Rönicke’nin kaleme aldığı kişisel anlatısı Bir Özgürleşme Kılavuzu’nda feminist olduğu için mutlu olan ve feminist olmanın zorluklarıyla baş etmeye çalışan her kadın için yararlı olabilecek şeyler var.
Her kadının feminist olma macerası birbirinden farklıdır. Kimi küçük bir kızken kendisine dayatılan rolü benimsemez, kimi evlendikten sonra kendisini bir cenderede hisseder, kimi çocukların sorumluluğuyla baş başa kaldığında sorgulamaya başlar, kimi aşkta kalbi kırıldığında… Ama feminist olduktan sonra pek çok kadının önüne, benzer sorunlar çıkar, çoğu kadın aynı soruları sorar, aynı tartışmalarla yüz yüze kalır.
Alman gazeteci ve yazar Katrin Rönicke’nin kaleme aldığı ‘Bir Özgürleşme Kılavuzu’, mümkün olan her durumda kadınlarla çalışan Güldünya Yayınları’ndan çıktı.
Rönicke, Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde dünyaya gelmiş, iki farklı Almanya ile ilgili kıyaslamaları, Alman toplumuyla ilgili gözlemleri de anlattıklarını ayrıca ilginç kılıyor. Rönicke’nin bu kişisel anlatısında, feminist olduğu için mutlu olan ve feminist olmanın zorluklarıyla baş etmeye çalışan her kadın için yararlı olabilecek şeyler var.

Zincirlerimizi kırarken…

Ayşe Özgün Altıparmak’ın çevirisini üstlendiği, feminist gazeteci ve yazar Necla Akgökçe ile Mine Şirin’in yayına hazırladığı kitabın kapak tasarımını Minife Yıldızhan yaptı.
2014 yılında kurulan Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi, farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserleri ve kadın sanatçılar tarafından ya da bilim kadınları hakkında yazılmış kitapları yayınlıyor, küresel güney ve küresel doğuda kaleme alınmış çalışmalara ağırlık veriyor. Yayınevi ayrıca çocuk, genç ve yetişkin okurlara yönelik kitaplar ve feminist masallar da yayınlıyor.
“Dünyanın her yerinde, senin gibi, çalışan, seven, öfkelenen, mücadele eden kadınlar, arkadaşların var. Onların kaleminden kitaplar… Yalnız olmadığını hatırlamak için!” sözleriyle yola çıkan yayınevi, adını, 2004 yılında iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den aldı.

Künye

Yazar: Katrin Rönicke
Çeviri: Ayşe Özgün Altıparmak
Yayına Hazırlayan: Necla Akgökçe, Mine Şirin
Kapak ve Mizanpaj: Minife Yıldızhan
Matbaa: Berdan Matbaacılık
Baskı Tarihi: 2024, Birinci baskı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR