İklim KriziManşetMedya-İnternet

Google, karbonsuzlaşma taahhütlerine rağmen iklim inkarcılığı reklamlarına izin verdi

0

Bir dezenformasyon izleme grubunun yeni araştırması, muhafazakar influencer Ben Shapiro tarafından kurulan bir medya kuruluşunun, arama sayfalarında iklim krizinin gerçek olup olmadığını sorgulatan reklamlar vermesi için Google‘a ödeme yaptığını ortaya çıkardı.

The Guardian’dan Geoff Dembicki’nin aktardığına göre, The Daily Wire geçen yıl “iklim değişikliği bir aldatmacadır” ve “iklim değişikliği neden yalandır” gibi arama terimleriyle ilgili reklamlar satın aldı. Böylelikle insanlar bu ifadeleri Google’da aradıklarında Shapiro’nun websitesindeki haberler, çıkan ilk sonuçlardan arasında yer aldı.

Google, Ekim 2021’de iklim krizini inkar eden reklamları yasaklayan yeni bir politikayı açıklamasına rağmen bu reklamları sattı. Arama motorunun CEO’su Sundar Pichai o zaman yaptığı açıklamada kamuoyuna “İnsanlar Google Arama’ya iklim değişikliğiyle ilgili sorularla geldiğinde, Birleşmiş Milletler gibi kaynaklardan alınan güvenilir bilgileri göstereceğiz” şeklinde açıklama yapmıştı.

‣ Twitter, iklim değişikliğini inkar eden reklamları yasakladı
‣ İklim inkarcıları, aşırı sıcaklarla ilgili sahte verileri dolaşıma soktu: Bağlamından koparılıyor
‣ İklim suçları: Fosil yakıtların iklim krizi etkisini inkar eden reklamlara harcanan multimilyon dolarlar

ABD ve İngiltere merkezli Dijital Nefretle Mücadele Merkezi‘nin CEO’su Imran Ahmed, “Google’ın ikiyüzlülüğü sınır tanımıyor” dedi. “Aslında yaptıkları, iklim inkarcılarına dezenformasyon yayma hakkı satmak.”

Bir Google sözcüsü, merkezin The Daily Wire hakkındaki yeni bulgularına karşı çıkmazken, “İçerikler, politika tartışması veya yeşil girişimler üzerine tartışmalardan çıkıp iklim inkarcılığını desteklemeye vardığında, bu reklamları kaldırıyoruz” diye konuştu.

İklim inkarcılığına iki yılda 60 milyon dolar harcama

Merkez, zaman zaman New York Times, Washington Post, NBC News ve CNN‘in dijital erişiminin toplamını aşan katılım düzeyleriyle Facebook‘taki en popüler yayıncılar arasında yer alması nedeniyle The Daily Wire’a odaklanmıştı. Kasım 2021’de Dijital Nefretle Mücadele Merkezi, bir raporunda The Daily Wire’ı, Breitbart, Newsmax ve Western Journal gibi diğer aşırı sağcı yayın organlarıyla birlikte Facebook’ta iklim dezenformasyonunun ilk on yayıcısından biri olarak göstermişti. Shapiro’nun Teksaslı milyarder Farris Wilks‘in 4,7 milyon dolarlık (75 milyon lira) tohum yatırımıyla kurulan websitesi, 2021’de 100 milyon doları (188 milyar lira) aşan bir gelir bildirmişti.

Bir ticari analiz aracı, The Daily Wire’ın son iki yılda çeşitli konularda 150’den fazla Google arama terimi reklamına neredeyse 60 milyon ABD doları (1,1 milyar lira) harcama yapmış olabileceğine dikkati çekti.

Reklamlar arasında “tazminatlara karşı argüman”, “Bill Gates nüfus kontrolü” ve “George Soros neden Amerika’dan nefret ediyor” gibi ifadelerin de aralarında bulunduğu arama terimleri yer alıyordu. Bir düzineden fazla iklimle ilgili arama terimlerinden bazıları şöyleydi:

  • “iklim değişikliği aldatmacadır”
  • “iklim değişikliği yalandır”
  • “iklim değişikliği neden gerçek değil”
  • “iklim değişikliğini çürütme”
  • “rüzgar türbinleri hakkındaki gerçek”
  • “küresel ısınma aldatmaca mı”
  • “iklim değişikliği yalanı”

The Daily Wire, satın aldığı Google reklamlarıyla ilgili ayrıntılı sorulardan oluşan bir listeyi yanıtsız bıraktı. Google sözcüsü de, harcama tahmini hakkında bir yorumda bulunmadı.

‣ ‘İklim Politikalarında Biden Etkisi: İnkar Çağının Sonu Mu?’ isimli politika notu yayımlandı
‣ İklim değişikliğini hâlâ inkâr edenler varsa kutuplardaki buz kütlelerine baksınlar!

‘Hepsi yalan’

Merkez, son araştırmasında, The Daily Wire’ın Google reklamları aracılığıyla iklim krizini inkar etmeye teşvik ettiği ayrı ayrı birçok durum bulduğunu söyledi. İnsanlar Nisan 2022’de “iklim değişikliğinin çürütme” ifadesini Google’da aradıklarında, karşılarına çıkan en iyi sonuçlardan biri, Shapiro tarafından yazılan “İklim Değişikliği Histerisinin Çürütülmesi” başlıklı bir makaleydi.

Shapiro makalesinde “İklim değişikliğinin Dünya üzerindeki tüm yaşamı sona erdireceğini, medeniyeti varoluşsal bir tehlikeye soktuğunu duymuşsunuzdur” diyor: “Hepsi yalan.”

Websitesi, geçtiğimiz Temmuz’da da ne zaman bir kişi “rüzgar türbinleri hakkındaki gerçek” diye bir arama yapsa “Rüzgar Türbinleri Kuşları Parçalamakla Kalmıyor, Çöplüklerde Yığılmaya da Yol Açıyor” haberini tanıtması için de Google’a ödeme yaptı.

Geçen yazdan başka bir The Daily Wire reklamı, “iklim değişikliği bir oyun” arama ifadesini ve bu ifadedeki sözcüklerin kasıtlı olarak yanlış yazılmış hallerini, 2016’da yayımlanan Aaron Bandler‘ın yanlış bir şekilde “Dünya’nın son yıllarda ısındığına dair hiçbir kanıt olmadığını” iddia ettiği “İklim Değişikliği Oyunu Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey” makalesi ile ilişkilendirdi.

Google, bu makale özelinde yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğini inkar eden içeriklere karşı politikamız uyarınca, bu sayfada Google reklamları yayınlanmıyor ve bu sayfa Google reklamlarında tanıtılmıyor” dedi.

Ancak Google’ın politikaları, esneklik payı da bırakıyor: “İklim politikası, iklim değişikliğinin değişen etkileri, yeni araştırmalar ve daha fazlası dahil olmak üzere iklimle ilgili diğer konularda reklamlara ve gelir kazanmaya izin vermeye devam edeceğiz.”

Google, en iddialı karbonsuzlaşma taahhütleri sunan teknoloji devlerinden biriydi

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’ne göre The Daily Wire’ın iklimle alakalı reklamları, Google’ın kendisini büyük teknoloji şirketi arasında en iddialı sürdürülebilirlik planlarından birine sahip olarak tanıtması nedeniyle daha da çirkin bir durum kazanıyor.

Google, faaliyetlerinde “net sıfır” karbon emisyonu hedefine Amazon’dan on yıl önce, 2030’a kadar ulaşmayı taahhüt ediyor. Geçtiğimiz yıl şirket, arama motorunda konuyu araştıran insanlara “iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları hakkında kısa ve anlaşılması kolay bilgi panelleri ve görseller” sağlamak için Birleşmiş Milletler ile iş birliği yapmıştı.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi geçen yılki bir raporuna göre, BP, ExxonMobil, Chevron ve Shell gibi başlıca iklim kirleticileri Google aramalarında “net-sıfır” ve “çevre dostu” gibi reklamlar satın alıyor, böylelikle iklim krizini tırmandıran şirketler olmak yerine sorunu çözmeye yardım ettikleri izlenimi vermeye çalışıyorlardı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.