Doğa Mücadelesiİklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

İklim suçları: Fosil yakıtların iklim krizi etkisini inkar eden reklamlara harcanan multimilyon dolarlar

0

Geoff Dembicki‘nin The Guardian‘da yazdığı ve bu makale, Yeşil Gazete’nin de parçası olduğu Covering Climate Now (CCNow) ağı  ve partnerleri tarafından hazırlanan “fosil yakıt şirketlerinin  iklim krizine nasıl katkıda bulunduğunu ve Amerikan halkına nasıl yalan söylediğini” anlatmayı hedefleyen “İklim Suçları” işbirliği kapsamında oluşturulmuştur.

*

1980’de, ABD’deki en büyük kömür yakan kuruluşlardan birine dağıtılan bir rapor, “fosil yakıt kullanımının” atmosferi hızla ısıttığı ve “bitki ve hayvan türlerinin büyük ölçüde yok olmasına” ve “Dünya genelinde deniz seviyesinde 5 ila 6 metrelik yükselmeye” neden olabileceği konusunda uyardı. 

Birkaç yıl sonra, bir kamu yetkilisi, bilimsel araştırmacıların “büyük fosil yakıt kullanımı devam ettikçe” bunun “yıkıcı iklim değişikliklerine” neden olabileceğinden endişe ettikleri bir konferansa eş başkanlık etti.

İlgili haber: Fosil yakıt şirketleri sonucu biliyordu: İklim krizine katkı yargılanması gereken bir suçtur

Dünyanın ısındığını size kim söyledi?

Southern Company, iş modelini daha temiz enerji kaynaklarına göre ayarlamakta başarısız olmakla kalmadı, iklim değişikliğinin gerçek olmadığını söyleyen basılı reklamlar için para ödemeye başladı.

1991 tarihli bir reklamda “Dünyanın ısındığını size kim söyledi” diye soruluyor:

Southern Company tarafından finanse edilen iklim krizini inkar eden reklamlardan biri. Fotoğraf: Çevre İçin Bilinçli Vatandaşlar Grubu / The Guardian

Enerji ve Politika Enstitüsü’nün ortaya çıkardığına göre Southern Company, fosil yakıtlara bağımlılığının neden olduğu atmosferik hasar hakkında çok sayıda güvenilir uyarı aldıktan yıllar sonra, iklim değişikliği hakkında uzun süredir dezenformasyon yayma geçmişine sahip kuruluşlara 62 milyon doların üzerinde ödeme yaptı.

Southern, kömür ve gaz yakan enerji santralleri filosu nedeniyle ABD’de sera gazı kirleticileri arasında üçüncü büyük şirket haline geldi ve nispeten yakın zamana kadar küresel sıcaklık artışının arkasındaki bilimi inkar ediyordu.

2017’de CNBC‘de, şirketin CEO’su Tom Fanning‘e “CO2’nin birincil iklim değişikliği tetikleyicisi olduğu kanıtlandı mı sizce?” soruldu ve Fanning “Hayır, kesinlikle hayır” yanıtını verdi.

Guardian‘a konuşan şirket sözcüsü Schuyler Baehman şunları söyledi:

“Southern Company, sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve hizmet verdiği müşterilere ve topluluklara temiz bir enerji geleceği sağlamaya kararlıdır.” Müşterilerimizin ve hissedarlarımızın çıkarları için her zaman paydaşlar ve yasa koyucular ile ilişki kurduk.”

Büyük petrol ve doğal gaz üreticileri fosil yakıtların risklerini kabul ederken, iklim değişikliği konusunda halkı kandırmak için kampanyalar yürüttükleri için şimdi 20’den fazla ABD yargı bölgesinde dava ediliyor.

Ve yeni bir rapor, on yıllardır iklim değişikliği konusunda haberda olan Southern Company gibi kömürlü elektrik tesislerine bundan sonra dava açılabileceğini öne sürüyor.

Enerji ve Politika Enstitüsü’nün kurumsal dosyalama analizine göre, Gürcistan merkezli kamu hizmeti şirketi, multimilyon dolarlık ödemelerini 1993 ile 2004 yılları arasında yaptı. Bu, ABD’nin iklim kriziyle mücadeleye yönelik eyleminin, şimdi olduğundan daha kolay hale getirebileceği çok önemli bir dönemdi.

Watchdog araştırmacıları, iç belgelere göre, şirketin 1991’de “küresel ısınmanın savunucularına doğrudan saldırmak” için tasarlanmış ilk medya kampanyalarından birinin yaratılmasına yardımcı olan bir ticaret grubu olan Edison Elektrik Enstitüsü’ne tek başına 20 milyon dolardan fazla ödediğini buldu.

Southern Company ayrıca, kamuya kömür yanlısı mesajları yaymak için kamu kuruluşundan en az 200 bin dolar alan bir endüstri grubu olan Enerji ve Ekonomik Kalkınma Merkezi ile doğrudan çalıştı. 1994 ve 1995’te Southern Company’nin uydu teknolojisiyle ABD genelinde yayınlanan enerji atölyelerinde işbirliği yaptılar: Bunlara yüzlerce ortaokul ve lise öğretmeni katıldı.

Etkinliği özetleyen bir dijital haber bülteni “Programdan sonra bunlardan birine katılan bir hükümet yetkilisinin, ‘ küresel iklim değişikliği sorununa herhangi bir para harcamak için oy vermemi sağlayacak hiçbir şey duymadım’ diye haykırdığı duyulduğunu” yazdı.

Bu inkar çabaları daha da çarpıcı çünkü 1970’lerin başında birkaç Southern üyesi, düzinelerce başka ABD kuruluşuyla birlikte, hedeflerinden biri “CO2’nin iklim üzerindeki etkilerini” incelemek olan bir araştırma çabasına katıldı.

Kısmen Southern Company tarafından finanse edilen kamu hizmeti araştırma grupları, “önümüzdeki 30 yıl içinde olası iklim değişikliklerinin elektrik hizmetleri endüstrisini önemli ölçüde etkileyebileceği” uyarısında bulunan 1988 tarihli bir çalışma da yayımladı.

Southern, 2016’da hissedarlarına yaptığı açıklamada, 1960’lardan bu yana karbon emisyonlarını azaltma sorununa “önemli mali ve insan kaynakları taahhüdü” verdiğini kabul etti.

Rapora göre, toplam 62,1 milyon dolar, muhtemelen Southern Company’nin  fonlarının küçük bir kısmı, çünkü 2005’ten sonra Kongre, kamu hizmeti şirketleri için SEC dosyalama şartlarını değiştirdi ve “para izi büyük ölçüde azaldı.”

Para, bir noktada iklim değişikliği konusundaki bilimsel fikir birliğine itiraz eden veya ABD ekonomisini fosil yakıtlara bağımlılığından kurtarabilecek yasal çözümlere saldıran hukuk firmalarına, halkla ilişkiler şirketlerine, endüstri gruplarına ve sağcı düşünce kuruluşlarına gitti.

Karşılaştırmak gerekirse Exxon da,  18 yıl boyunca bu tür gruplara 33 milyon doların üzerinde ödeme yaptı.

Southern Company CEO’su Tom Fanning, fosil yakıtlar konusundaki tavrını değiştirdi. Bu yılın başlarında, “geleceğimizin yenilenebilir kaynaklarda çok açık” dedi.

Şirket, 2028 yılına kadar kömürlü tesislerinin yarısından fazlasını kapatmayı planlarken, yine de büyük ölçüde doğal gaza bağımlı kalmaya devam ediyor.

Southern Company’nin devasa karbon ayak izi, iklim inkar kampanyalarına katılımıyla ilgili yeni ifşaatlarla birleştiğinde, şirketi davalara karşı oldukça savunmasız hale getirebilir.

Daha önce Merrill Lynch‘te kamu hizmetleri araştırmasına başkanlık eden ve America’s Electric Utilities: Past, Present and Future kitabının yazarı Leonard Hyman şöyle diyor:

“Ben avukat olsam, bir yatırımcının bakış açısıyla dava açardım ve ‘iklim değişikliğinden kaynaklanan çok önemli bir risk olduğunu çok iyi bildiğiniz halde yüksek karbonlu yatırımlar yaptınız’ derdim.”

You may also like

Comments

Comments are closed.