İklim KriziManşet

İklim değişikliğini hâlâ inkâr edenler varsa kutuplardaki buz kütlelerine baksınlar!

0

Uzmanlardan gelen son açıklamalar, dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen küresel iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki ciddi etkilerini bir kez daha ortaya koydu. ABD merkezli Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi (NSIDC) çalışanları uydudan inceledikleri Kuzey Kutbu’daki buz kütlelerinin güncel verilerini paylaştı. İngiliz gazetesi Guardian’da yer alan habere göre, en düşük 8. buz kütlesi bu yıl ölçüldü. Rakam 1981-2010 ortalamasından 970 bin metrekare eksik çıktı. Kuzey Kutbu’ndaki en düşük buz kütlesi oranı 2017’den de 770 kilometre kare düşük bir oran ile 2012 yılında ölçülmüştü.

Ağustos ayı soğuk olmasaydı Kuzey Kutbu’ndaki buzullarda daha fazla erime görülecekti

Ağustos ayının normalden soğuk geçmesinin günü kurtardığını söyleyen Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi çalışanlarından Ted Scambos, bu duruma gelmemizin sebebinin iklim değişikliği olduğuna dikkat çekti.

“Avrupa, Asya ve Güney Amerika’yı etkisi altında alan sel felaketleri, mevsim normallerinin üzerinden seyreden sıcak hava dalgaları ve sert geçen kış döneminin Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesi ile bağlantısı bulunuyor. Antartika’daki buz kütleleri erimeye devam edecek. Bundan kaçışımız yok.”

Buz kütlelerinin erimesi iklim değişiklinin en kesin kanıtıdır

Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kütlelerinin küçülüyor olmasının ilkim değişikliğinin en görünür ve kesin bir kanıtı olduğunu ve sorumlusunun büyük oranda insanlar olduğunu söyleyen Dünya Koruma Vakfı (WWF) Kutup Çalışmalar Başkanı Rod Downie, “Geleneksel yaşam biçimleri Kuzey Kutbu’ndaki su ve buzullara bağlı olan ve dünyanın diğer yerlerinde dengeli bir iklime bağlı yaşayan insanlar için hiç iyi olmayacak. Kuzey Kutbu’nda yaşayan insanlar bir gün hiç buzul kalmadığını görebilecekler. İklim değişikliğinin önüne geçmek için karbon emiliminin azaltılmasına yönelik daha etkili çözümler ortaya koyup uygulamalıyız.” dedi.

Araştırmacılara göre özellikle kutup bölgelerini daha da çok etkileyen sıcaklık artışı, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul kütlesini erime sezonunun sonuna gelindiğinde 2,9 milyon metre kareye kadar düşürecek.

 

(Guardian)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.