Dünyaİklim KriziManşet

Giorgia Meloni’nin seçilmesi İtalya’nın iklim politikasını nasıl etkileyecek?

0
İtalya, geçen hafta şaşırtıcı bir seçim yaparak, “İtalya(nın Erkek) Kardeşleri” partisinin lideri aşırı sağcı Giorgia Meloni ve ittifak yapacağı Silvio Berlusconi’nin “Forza Italya”sı ile Matteo Salvini‘nin “Lega”sından oluşan sağ bloğu ezici bir üstünlükle iktidara getirdi. 
İtalya’da rekor düşük katılımlı seçim: Mussolini’den beri ilk kez aşırı sağ iktidara geldi

45 yaşındaki politikacı, İtalya’nın ilk kadın başbakanı olacak ve İkinci Dünya Savaşı‘ndan bu yana ülkenin ilk aşırı sağ hükümetini kuracak. Eşcinsel evlilikten kürtaja kadarı aşırı gelenekçi bir duruşu olan Meloni, göçmen ve İslam karşıtlığıyla da biliniyor. Yeni Başbakan’ın yönetiminde kadınları, LGBTİ’leri, göçmenleri, gençleri, işçileri zor günler bekliyor. Peki Meloni iklim krizini nasıl ele alacak?

İtalya Kardeşleri, iklim krizinin varlığını kabul ediyor ve iklim değişikliğine uyum konusunda ulusal bir planı yürürlüğe koymayı ve güncellemeyi amaçlıyor. Geçen yıl Meloni, AB’deki Avrupa Muhafazakar ve Reformcular bloğunun başkanı olarak yaptığı konuşmada, doğal mirasın korunmasının muhafazakarların siyasi kimliğinin temel unsuru olduğunu söylemişti.

Partisi de temmuz ayında bir manifesto yayımlayarak kuraklık ve kirlilikle mücadale edeceğini, ağaç dikeceğini, şehirlerin etrafında “yeşil kuşaklar” oluşturacağını, toplu taşımayı iyileştireceğini, çevre standartlarını karşılamayan AB üyesi olmayan ülkelere ek tarifeler getireceğini belirtmişti.

Ancak bu manifesto belirgin hedeflerden yoksun. Merkez solcu Demokrat Parti’nin planlarının aksine, Meloni’nin partisinin manifestosu 2030 yılına kadar emisyon azaltımında belirli bir hedeften bahsetmiyor ya da taahütü bulunmuyor. Aynı şekilde iklim kriziyle daha iyi mücadele etmek için yasal ve idari planları da ortaya konmuş değil.

Meloni, koalisyondaki diğer liderlerler gibi nükleer enerjiyi de “yeşil” olarak görüp destekliyor.

Euronews’in aktardığına göre, Meloni’nin koalisyonu, İtalyan İklim Ağı tarafından yapılan ‘İklim Çaba Endeksi’ sıralamasında bu seçimde yarışan tüm siyasi güçler arasında en düşük puanı almıştı. Aşırı sağ blok, çalışmanın “adil geçiş [ve] iklim politikalarından kaynaklanan servet dağılımı sorunlarını izleme ve ele alma ihtiyacı olarak tanımladığı “eşitlik ve eşitsizlik”  başlığında özellikle düşük puan aldı.

İtalya’da iklim çoktan değişti

Engebeli bir araziye ve çeşitli iklimsel alanlara sahip bir güney Avrupa ve Akdeniz ülkesi olan İtalya küresel ısınmanın etkilerine karşı özellikle hassas. Ülkedeki en büyük riskler, kuraklık, orman yangınları, heyelanlar ve kıyı erozyonları.

İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor
İtalya’da tarihi kuraklık: Acil durum ilan edildi
İtalyan Alplerinde buz kütlesi çöktü: Altı kişi öldü, kayıplar var
İtalya iki-üç saatte altı aylık yağış aldı: 10 ölü

Geçen yaz yaşanan büyük kuraklık nedeniyle ülkenin en büyük nehri olan Po, kurumuş ve tarımsal üretim önemli ölçüde azalmıştı. Pisa ve Verona gibi kasabalarda, su kuraklığa uyum sağlamak için sonunda karneye bağlandı. Kurak yaz mevsimini aniden şiddetli gök gürültülü fırtınalar ve yağışlar izledi. Marche kıyı bölgesinde bu ayın başlarında meydana gelen sel baskınlarında 12 kişi hayatını kaybetti. 

İtalyan Alpleri‘ndeki buzullar da iklim değişikliği nedeniyle eriyor ve uzmanlar bunun büyük bir risk oluşturduğunu belirtiyor.

Özellikle güney bölgeleri, IPCC‘nin  2021 raporunda Avrupa’nın iklim tehlikesine en çok maruz kalan bölgelerinden olarak tanımlanmıştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporu da İtalya’nın ortalama yıllık sıcaklığının son yirmi yılda küresel ortalamadan daha hızlı arttığını belirtti.

İtalya’nın kar amacı gütmeyen iklim düşünce kuruluşu ECCO‘nun kıdemli politika danışmanı ve Avrupa lideri Davide Panzeri, Euronews’e “İklim eylemi ertelenirse veya yeterince keskin olmazsa artan kuraklık, insan hayatı ve karada ve denizde yaşam için riskleri büyütecek, daha sert bir iklim ve ürün yetiştirmede çok daha fazla zorlukla yüzleşeceğiz. Bu, altyapıya zarar verme ve ani sel risklerinin yanı sıra özellikle tarım için önemli” dedi.

Mülteci karşıtı liderin ülkesine iklim göçmeni akacak

İklim değişikliği ayrıca İtalya kıyılarına daha fazla iklim mültecisi getirecek.  İtalya’nın Akdeniz’in derinliklerine uzanan bir yarımada olarak coğrafi konumu, onu Kuzey Afrika’dan gelen ve iklim değişikliği ekvator boyunca yaşamı giderek daha yaşanamaz hale getirirse artması kaçınılmaz olan göçmen akışına maruz bırakıyor.

İklim değişikliğinin etkileri arttıkça bu mültecilerin sayısı da artacak. Bu da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı iktidarı sertleşmeye götürebilir.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.