DünyaManşet

İtalya’da rekor düşük katılımlı seçim: Mussolini’den beri ilk kez aşırı sağ iktidara geldi

0
FdI partisi lideri Giorgia Meloni, zafer konuşması sırasında 'Teşekkürler İtalya' yazısı tutuyor. Fotoğraf: Gregorio Borgia / AP

İtalya‘da dün 23.00’da son bulan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni, İkinci Dünya Savaşı‘ndan bu yana ülkenin başına gelen ilk aşırı sağ lideri olmaya hazırlanıyor.

Ulusal Faşist Partisi ile iktidara gelen Mussolini’nin ardından aşırı sağcı bir parti ilk defa seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

FdI, Matteo Salvini’nin liderliğindeki Lig, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia (FI)ve küçük partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı, sandık çıkış anketlerine göre yüzde 44 civarında oldu.

Merkez soldaki Demokrat Parti ve müttefikleri yaklaşık yüzde 26 oy alırken sahipken, 2018 Parlamento seçimlerinde en çok oyu alan 5 Yıldız Hareketi’nin (MS5) oyları yarı yarıya azalarak yaklaşık yüzde 15’e düştü.

Öte yandan bu seçim, yüzde 63,9’luk katılım oranıyla İtalya tarihindeki en az katılımlı seçim olarak rekor kırdı. Katılım, dört yıl önceki seçimde yüzde 73 olmuştu.

FdI Partisi’nin oyların yüzde 26’sını alması bekleniyor, bu gerçekleşirse  Meloni ayrıca İtalya’nın ilk kadın başbakanı olacak.

Gençliğinde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra diktatör Benito Mussolini’nin destekçileri tarafından kurulan İtalya’nın neo-faşist hareketinin gençlik kanadında yer alan 45 yaşındaki Meloni, LGBTİQ+ haklarına ve ve Müslüman göçmenlere karşı söylemleri benimsiyor.

İttifaktaki diğer ortaklarının aksine Putin’i desteklemiyor; Batı yaptırımlarına sıcak bakmasa da NATO ve Ukrayna yanlısı olduğu biliniyor. Partisi, dört yıl önce yapılan son genel seçimde oyların yüzde 4’ünü alabilmişti.

Meloni, bugün erken saatlerde yaptığı zafer konuşmasında, “İtalyanların nihayet kimi yönetmek istediklerini açıkça belirleyebildiklerini” söyledi:

“Bu milleti yönetmeye çağrıldıysak, bunu herkes için yapacağız, tüm İtalyanlar için yapacağız ve bunu (bu ülkenin halkını) birleştirmek amacıyla yapacağız. İtalya bizi seçti. Biz de ülkeye asla ihanet etmeyeceğiz.”

1946’dan bu yana 68’incisi kurulacak olan koalisyon hükümetinin Ekim ayının sonundan önce kurulması öngörülmüyor. Başbakan Mario Draghi, şimdilik geçici bir yönetimin başında kalmaya devam edecek.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.