DünyaManşet

George Floyd’un ölümünü videoya çeken tanık: Daha fazlasını yapmadığım için pişmanım

0

ABD‘nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020’de, siyah Amerikalı George Floyd‘u öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Derek Chauvin‘in yargılandığı dava ikinci gününü geride bıraktı.

Polis memurunun 40 yıla kadar hapsinin istendiği davanın duruşmasında olay yaşandığı sırada 18 yaşından küçük olan dört görgü tanığının konuşmaları gerçekleşti.

BBC’nin aktardığına göre tanıklar mahkeme salonuna geldiğinde kameralar kapandı ve jüri tarafından izlenmeleri engellendi. Sadece ilk isimleri üzerinden anıldılar.

1. Donald Williams. 2. Darnella. 3. Darnella’s cousin. 4. Alissa. 5. Kalen. 6. Genevieve Hansen

‘Hayatı için yalvaran bir adam gördüm’

Olayın yaşandığı zaman 17 yaşında olan Darnella, dokuz yaşındaki kuzeniyle Cup Foods dükkanına yürürken George Floyd’a yapılan muameleyi gördüğünü söyledi.

“Korkmuş, hayatı için yalvaran bir adam gördüm. Doğru değildi. acı çekiyordu” diyen Darnella bu sebeple telefonuyla çekim yapmaya başladığını söyledi.

‘Daha fazlasını yapmadığım için pişmanım’

Bu ölüme tanık olmanın hayatını değiştirdiğini söyleyen Darnella, “George Floyd’a baktığımda babama bakıyorum, kardeşime, kuzenlerime, amcama bakıyorum. Çünkü onlar da siyah. Ve bunun nasıl onlardan biri olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Darnella, “Daha fazlasını yapmadığım için George Floyd’dan özür dilemeye devam ediyorum” ifadelerini kullandı. Genç kuzeni de ifade verdi ve gördükleri karşısında “üzgün ve biraz deli” hissettiğini söyledi.

Tıbbi yardım çabası engellendi

İki arkadaş olan 18 yaşındaki Alissa ve 17 yaşındaki Kalen de gördüklerini mahkemeye anlattı. Her ikisi de Floyd için sadece yerde yattığını, kavga etmediğini veya direnmediğini söyledi.

Günün son tanığı, görevde olmayan itfaiyeci Genevieve Hansen oldu. Hansen, polis memurlarının kendisinin Floyd’un hayatını kurtaracak tıbbi yardım verme isteğini engellediğini belirtti.

George Floyd’a ne oldu?

46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs akşamı Güney Minneapolis’teki bir bakkaldan bir paket sigara aldı. Dükkan sahibi Floyd’un verdiği 20 doların sahte olduğundan kuşkulandı ve Floyd’un itiraz ederek sigaraları geri vermemesi üzerine polisi aradı.

İhbar üzerine polis geldi ve Floyd’u kelepçeledi. Fakat Floyd ekip aracına bindirilirken direndi ve Floyd, kelepçeli olarak, polis tarafından yüz üstü yere yatırıldı.

Polis ekibindekilerden  44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin, Floyd’un yaklaşık 9 dakika boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca “nefes alamıyorum” diye yalvarmasına rağmen eylemini sürdürdü. Diğer iki polis memuru Floyd’u yerde tutmaya yardım ederken, dördüncü bir polis de çevredekilerin müdahale etmesini engelliyordu.

Olay sırasında çevredekiler cep telefonlarıyla, Chauvin’in Floyd’u yere yatırarak dizini bu süre boyunca boynuna bastırmasını, Floyd’un “Nefes alamıyorum” demesini kaydetti. Dokuz dakikanın sonunda hastaneye kaldırılan Floyd, hayatını kaybetti. 

Büyük şok yaratan olay, önce ABD’yi sonra dünyayı saran ve haftalarca devam eden ırkçılık karşıtı Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Değerlidir) protestolarını tetikledi.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis’ten ülke geneline ve tüm dünyaya sıçradı.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan dört gün sonra gözaltına alınmış, hakkında ikinci dereceden cinayet suçuyla dava açılarak tutuklandı.

Chauvin, 29 Mayıs 2020’den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights‘teki hapishaneden 10 Temmuz 2020’de, kefalet bedeli olan 1 milyon doların “Allegheny Casualty Company” adlı kuruluş tarafından garanti edilmesinin ardından serbest bırakıldı. 

Floyd’un ölümünde kusurlu bulunan diğer üç polis memuru da daha önce 750 bin dolar tutarındaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.