DünyaManşet

Paris’te 20 bin kişi yasağa rağmen Adama Traore ve George Floyd için eylemdeydi

0

Siyah ABD vatandaşı George Floyd’un polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesinin ardından başlayan ve ABD’nin birçok eyaletinde gerçekleşen protestolar Fransa’ya da yayıldı.

Başkent Paris’te yaklaşık 20 bin kişilik grup 2016 yılında Fransa’da Floyd ile benzer şekilde polis şiddeti sonucunda hayatını kaybeden Adama Traore için  Paris Adalet Sarayı avlusu önünde toplandı.

Eylemciler, polis şiddeti sonucunda iki siyah ismin hayatını kaybetmesine tepki göstererek “Polis her yerde adalet hiçbir yerde”, “Siyahların hayatları önemlidir” gibi sloganlarıyla yürüdü.

Polis müdahalesi

Fransa’da sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına rağmen 10 kişiden fazla katılımlı etkinliklerin hala yasak olmasını gerekçe gösteren polis kalabalığa müdahale etti.  Olaylarda ufak çaplı yangınlar çıkarken, göstericiler çöp konteynerleriyle cadde üzerlerine barikatlar kurmaya çalıştı.

Fransa’da Lille ve Marsilya gibi ülkenin büyük şehirlerinde de benzer gösterilerin yaşandığı kaydedildi.

‘Karakola götürülürken öldürüldü’

Paris’in kuzeybatısında yer alan Val-d’Oise bölgesinde yaşayan 24 yaşındaki Traore, 19 Temmuz 2016’da, kimlik kontrolü sırasında yaşanan gerilim sonrası karakola götürülmek üzere bindirildiği polis aracında hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından yapılan ilk açıklamalarda, Adama’nın rahatsızlandığı ve ilk yardım ekibine teslim edildiği belirtilmişti. Daha sonra ise Traore’nin, doktor müdahale etmeden önce, polis aracında hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı.

Fotoğraf: AA

Kolluk kuvvetleri cezasız kaldı

Olaya karışan kolluk kuvvetleriyle ilgili herhangi bir soruşturma açılmazken yargı sürecinden de sonuç çıkmadı. Traore’nin ölümü sonrası çok sayıda protesto gösterileri düzenlenmiş, Traore’nin kardeşleri ve aile fertlerinden birçoğu gözaltına alınmıştı.

Ailesinin yaptırdığı adli tıp raporunda maktülün nefes yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. Savcının Traore’nin polis şiddetiyle değil, enfeksiyon nedeniyle kalp krizi geçirerek ölmüş olabileceği şeklindeki açıklaması üzerine de banliyölerde isyan başlamıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.