İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteci Ruşen Takva’ya HÜDA PAR soruşturması: Dokunulmazlığı şimdiden kazandıkları aşikar

0

Van’da görev yapan gazeteci Ruşen Takva hakkında, HÜDA PAR’ın (Hür Dava Partisi) Cumhur İttifakı’na katılmasını eleştiren tweeti nedeniyle soruşturma açıldı. Takva, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiasıyla polise ifade verdi.

Ruşen Takva sosyal medya hesabından 11 Mart’ta yaptığı paylaşımda, “Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen HÜDAPAR’ın AKP ittifakına katılmasıyla beraber, seçim cephesi iyice belirgin bir hale geldi. Böylece kendi içlerindeki anlaşmazlıkları bir kenara bırakan ırkçı, sağcı ve gericiler tüm güçlerini birleştirerek tek cephede seçime girme kararı aldı” görüşlerine yer verdi. Bu paylaşımının ardından savcılık Takva hakkında soruşturma başlattı.

‣Muhabirlerimiz Metin Yoksu ve Ruşen Takva, ÇGD’den ödüllerini aldı
Kara buzulları neden önemli? Cilo’nun kalbi eriyor
Dersim’in bir yanı ateş diğeri kül çölü

VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın aktardığına göre; Takva “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında savcının talimatıyla emniyete çağrıldı ve ifadesi alındı.

Takva ifadesinde paylaşımı bilgilendirme amaçlı yaptığını söyledi. Gazeteci Takva suç işleme kastının olmadığını söyleyerek, “Paylaşımı ben yaptım. Bu paylaşım bir durum tespitidir, mesleki okumalarımın sonucu kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla paylaştığım bir paylaşımdır. ‘Böylece kendi içlerindeki anlaşmazlıkları bir kenara bırakan ırkçı, sağcı ve gericiler tüm güçlerini birleştirerek tek cephede seçime girme kararı aldı’ şeklindeki cümlemde kast ettiğim AKP, MHP ve HÜDA PAR‘dır. Belirttiğim gibi durum tespitidir. Sadece fikrimi paylaştım. Suça kastım yoktur bu sebeple üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum” şeklinde ifade verdi.

Savcı ifadeyi inceledikten sonra dava açılıp açılmayacağına karar verecek.

Takva hakkında daha önce de yaptığı haberler nedeniyle 10’u aşkın soruşturma açıldı. Üç soruşturması hala devam eden Takva’ya dört dava açıldı. Davalardan üçü beraatle sonuçlanırken, biri Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Takva hakkındaki diğer soruşturmalar ise takipsizlikle sonuçlandı.

‘Dokunulmazlığı şimdiden kazandıkları aşikar’

Ruşen Takva, hakkındaki soruşturmayı “jet soruşturma” olarak nitelendirdi. Cumhur İttifakını eleştirmenin yasaklandığını savunan Takva, şunları söyledi:

“HÜDAPAR’ın Cumhur İttifakı’na katılmasıyla beraber milletvekili veya milletvekilleri kazanacağı muamma ama dokunulmazlığı şimdiden kazandıkları aşikar. Buna göre AKP ve HÜDAPAR’a ‘sağcı’ demekle MHP’ye ‘ırkçı’ demek suçmuş. Oysa söz konusu ittifak da kendi seçmenini bu argümanlarla birleştiriyor ve partilerini öyle tanımlıyor. Anlamadığım da şu oldu; Acaba devrimci olarak mı tanımlanmak istiyorlar? Mesele elbette bu değil, görünen o ki HÜDA PAR’da iktidar ittifakına katılarak ‘makbul Kürt’ pozisyonuna yükseldi ve kesin bir koruma alarak tıpkı Cumhur İttifakı’nın diğer üyeleri gibi onları da eleştirmek yasaklandı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.