Dünyaİklim KriziManşetUncategorized

Ciarán Fırtınası: Birleşik Krallık ve Fransa’da ‘hayati tehlike’ uyarıları yapıldı

0
Kent, Folkestone'da liman duvarına çarpan dalgalar.

Ciarán Fırtınası Birleşik Krallık‘ın bazı bölgelerini altüst etmeye başlarken, saatte 112 kilometreden hızlı esen rüzgârlar güneybatı ve güney İngiltere‘nin bazı bölgelerine şiddetli yağmurlar getirdi.

Ülkede yüzlerce okul kapatıldı, yollar kapandı, uçuşlar ve otobüs ve demiryolu güzergahları etkilendi ve güney İngiltere’de rüzgar için “hayati tehlike” anlamına gelen sarı uyarı yapıldı.

Bugün (2 Kasım) sabah 7.30 itibariyle Çevre Ajansı İngiltere için 65 sel uyarısı ve 156 sel alarmı yayımladı ve zaten doygun olan zemine düşen şiddetli yağmurun bazı nehirlerde su seviyelerinin hızla yükselmesine yol açmasının beklendiğini söyledi.

Dün gece ve bugün erken saatlerde fırtınanın en ağır etkilenen bölge Kanal Adaları olurken, Jersey hükümeti burada rüzgarın saatte 164 km hıza ulaştığını belirtti. Binaların hasar görmesi nedeniyle adada 60’tan fazla kişi evlerinden tahliye edildi. Üç kişi hastaneye kaldırıldı ve Jersey hastanesinin çatısı hasar gördü.

Fotoğraf: AFP

‣ Fransa ve Birleşik Krallık’ta etkili olan Bella Fırtınası on binlerce kişiyi elektriksiz bıraktı

Dev dalgalar, hızlı rüzgarlar

The Guardian‘ın aktardığına göre fırtına nedeniyle büyük dolu tanelerinden oluşan şiddetli yağışlar ve boyu 9 metreye ulaşan dalgalar görüldüğü kaydedilirken doğrulanmamış bir hortum bildirisi de yapıldı.

Jersey Meteoroloji dairesi en yüksek seviye olan kırmızı rüzgar uyarısı yayımladı. Bugün Jersey, Guernsey ve Alderney havaalanlarından yapılan tüm uçuşlar iptal edildi ve adalara giden ve adalardan gelen feribotlar askıya alındı, bu da malzemelerin tükenebileceği endişelerine yol açtı. İnsanlara sakin kalmaları ve panik yapmamaları çağrıları yapıldı.

Scilly Adalarında saatte 123 km, Kent‘teki Langdon Körfezinde ise saatte 114 km rüzgar hızı kaydedildi.

Bugün Birleşik Krallık’ın Meteoroloji Dairesi (Met Office), İngiltere’nin güneybatısının büyük bir bölümünü kapsayan turuncu uyarının saat 11’e kadar geçerli olacağını söyledi. İngiltere’nin güneydoğusunun Brighton‘dan Canterbury‘ye kadar uzanan kesimleri için ikinci bir sarı alarm gün ortasına kadar yürürlükteydi. Güneydoğu için saatte 85 kilometreye varan rüzgarlar öngörülüyor.

‣ Kuraklığın ardından sel: İngiltere ve Fransa’da alarm

Bölgede hayat durma noktasına geldi

Uyarılarda, şiddetli rüzgarların seyahati aksatabileceği, elektrik hatlarını devirebileceği ve yapısal hasara neden olabileceği ve uçan enkaz parçalarının potansiyel bir yaşam riski oluşturduğu belirtildi.

Güneybatı İngiltere’de yaklaşık 10 bin ev elektriksiz kalırken, belediye insanlara kesinlikle gerekli olmadıkça seyahat etmemelerini tavsiye etti.

Dün gece Devon‘da boş bir araba denize sürüklendi ve ilçede 250’den fazla okul kapatıldı.

Hampshire‘da ciddi durum ilan edildi ve Southampton‘daki okulların açılmaması tavsiye edildi.

Galler Tabii Kaynaklar idaresi, ülkenin güneybatısındaki nehir seviyelerinin şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Güneybatı Galler‘de, Ritec Nehri kıyısındaki Tenby için şiddetli sel uyarısı yapıldı. Kiln‘deki bir karavan sitesi tahliye edildi.

Bazı demiryolu şirketleri, birçok kesimde raylarda enkaz olduğunu belirterek vatandaşların trenleri kullanmamaları ve evden çalışmaları yönünde çağrıda bulundu. Dover limanının tüm seferleri askıya alması nedeniyle A20 karayolu üzerinde uzun bir kamyon kuyruğu oluştu.

Kıyı şeritleri ‘çok tehlikeli’

İskoçya ve İngiltere arasında seyahat eden tren yolcuları, seferlerdeki gecikmeler ve iptaller nedeniyle aksaklıklarla karşılaştı.

Meteoroloji Dairesi sözcüsü Oliver Claydon şunları söyledi:

Kıyı şeridinde çok tehlikeli koşullar, büyük dalgalar olacak. İnsanlara su kenarına yaklaşmamalarını tavsiye ediyoruz. Yağmur uyarıları yapılıyor, bazı çok doygun durumdaki zeminler ek bir tehlikeye neden olacak.”

‘Ciddi seller’ görülmesi muhtemel

En fazla yağışın 36 saat içinde 10 cm potansiyeli ile Kuzey Galler’de görüleceği tahmin ediliyor.

Güney İngiltere ve Galler, kuzeydoğu Galler, kuzeydoğu İngiltere ve Inverness‘e kadar uzanan İskoçya ve Kuzey İrlanda‘nın güneydoğusu için sarı yağmur uyarıları devam ediyor.

Çevre Ajansında sel görev yöneticisi Kate Marks, “ciddi sellerin” muhtemel olduğunu söyledi. Marks, “İnsanlara taşan nehirlerden uzak durmalarını tavsiye ediyor ve sadece 30 cm yüksekliğindeki sular arabaları hareket ettirmeye yeteceğinden sel sularından geçmemelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Özellikle Manş Adalarında fırtınayla birlikte şiddetli yağışların olacağına dair uyarılar yapıldı.

Fransa’da bir kişi öldü, 1,2 milyon hane elektriksiz kaldı

Kuzey Fransa‘da fırtına bugün bir kişinin ölümüne neden oldu. Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, Paris‘in kuzey doğusundaki Aisne departmanında çalışan bir kamyon şoförünün, kamyonunun üzerine ağaç devrilmesi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fırtına ayrıca bölgede 1,2 milyon hanenin elektriksiz kalmasına neden oldu.

Brittany ve Normandiya‘nın bazı bölgelerinde şiddetli rüzgarlar nedeniyle kırmızı alarm verilirken kuzey batının geri kalanında turuncu alarm verildi. Rüzgar hızının bu bölgelerde saatte 160 km’ye ulaştığı kaydedildi.

Fransa’da toplamda 24 farklı bölgede turuncu alarmı verilmiş durumda. Turuncu alarmı şiddetli fırtına ve sağanak yağışla ilgili risklere karşı uyarı anlamı taşıyor.

Yine ülkenin kuzeyinde, bazı noktalarda ağaçların devrilmesi nedeniyle yollar trafiğe kapandı.

Morbihan, Côtes-d’Armor ve Manche bölgelerinde insanlara araçlarını kullanmamaları, ormanlık alanlara girmemeleri ve deniz kıyılarından uzak durmaları tavsiye ediliyor.

Hızları 100 km/saatin üzerinde olan rüzgarlar mor renkle ve 140 km/saatin üzerindeki rüzgarlar koyu mor renkle gösteriliyor. Hava durumu haritası: Ventusky

İklim değişikliğinin payı var mı?

Imperial College London‘dan Friederike Otto görülen fırtınanın iklim krizi ile bağlantısına dikkati çekerek şunları söyledi:

“Bunun gibi sonbahar ve kış fırtınalarının iklim değişikliği nedeniyle daha zarar verici olduğunu gösteren pek çok kanıt var. Bunun nedeni, bu tür fırtınalarla ilişkili yağışların iklim değişikliği nedeniyle daha şiddetli olması ve fırtına dalgalarının daha yükselen deniz seviyeleri nedeniyle daha büyük ve dolayısıyla daha zarar verici olmasıdır.”

St Andrews Üniversitesinden Michael Byrne ise iklim krizinin fırtınalarla düşen yağışı artırdığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Şiddetli yağmurun iklim değişikliğiyle bağlantılı olması çok muhtemel: daha sıcak bir atmosfer daha fazla su buharı tutar. Kuvvetli rüzgarlar ile iklim değişikliği arasındaki bağlantı ise çok daha az net. Ciarán gibi fırtınaların iklim ısındıkça daha rüzgarlı olacağına dair bazı kanıtlar var ama henüz kesin bir yargıya varılmadı.”

İklim krizi Avrupa’yı fırtınalarla vuruyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.