İklim KriziEditörün SeçtikleriManşetYeşil Gündem

Hollanda’dan iklim krizi önlemi: Otoyollardaki hız sınırı artık 100 km/s

0

Hollanda hükümeti, karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla otoyollarda önceden 130km/s olan hız limitinin 100 km/s olacağını duyurdu.  Kararı açıklayan Başbakan Mark Rutte, bu önlemin iklim değişikliği ile mücadele için gerekli olduğunu söyledi.

Hollanda hükümeti iklim krizine karşı karbon emisyonlarının düşürmek için bir dizi önlem paketi açıkladı.  Danıştay, Hollanda hükümetinin karbon emisyonu salımını artıran projelere kolay izin vererek doğayı yeterince korumadığı yönündeki kararını açıklamış, ülkedeki birçok inşaat projesi de durma noktasına gelmişti. Hollanda’da inşaatların durması yüzünden sektör çalışanları, geçtiğimiz günlerde Lahey’de protesto gösterisi düzenlemişti.

Yeni hız limiti 100 km/s

Hükümet aksayan projelerin devamlılığı için koalisyon ortağı dört partiyle masaya oturdu. Görüşme sonucunda karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik biz dizi önlem paketi oluşturuldu. Önlem paketi içerisinde otoyollarda önceden 130km/s olan hız limitinin 100 km/s olması da yer alıyor. Bu karara göre sadece sınırlı sayıda otoyolda 07:00-18:00 saatleri arası saatte 120 ya da 130 kilometre/saat hıza izin verilecek.

Doğa restorasyonu için bütçe ayrılacak

Bunun yanı sıra Hollanda hükümeti, doğa restorasyonu için 250 milyon Euro tahsis ederek, kıyı koruma, su ve yol güvenliği konularındaki büyük projelerin devam etmesini sağlayacak. Pakette yer alan bir başka maddeye göre ise hükümet domuz yetiştiriciliğinin düzenlenmesi için 60 milyon Euro ayrılacak.

Daha önce hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi‘nin (D66) hazırladığı raporda, domuz ve tavuk yetiştiriciliğinin iklim krizini olumsuz etkilediği vurgulanmıştı. Raporda, karbon salımının düşürülmesi için Hollanda’daki domuz ve tavuk sayısının yarı yarıya azaltılması önerilmişti. Bu öneri çiftçilerin ülke genelinde yoğun protestosu ile karşılandı. Hükümetin, bu sebeple domuz üreticilerinin desteklenmesini kararlaştırdığı söyleniyor.

Rutte: Çok sayıda kişi Noel’de işsiz kalsa, aynaya bakamazdık

Kararı açıklayan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu önlemin iklim değişikliği ile mücadele için gerekli olduğunu söyledi. Hız sınırının 100 kilometreye düşürülmesinden kimsenin memnun olmadığının farkında olduklarını söyleyen Rutte “Kimse bundan hoşlanmıyor ama bu düzenleme ile inşaat ve altyapı projelerine yer açılacak. Hollanda’nın tıkanmaması ve iş olanaklarının gereksiz yere kaybolmaması için buna ihtiyaç var” dedi.

Alınan önlemlerin gerekliliğine vurgu yapan Rutte “İnşaat projelerinin durması ve istihdam kaybı nedeniyle çok sayıda kişi Noel’de işsiz kalmış olsaydı aynaya bakamazdık” diye açıkladı.

Yeni düzenleme uzun vadeli bir çözüm olmasa da hız sınırının düşürülmesi ile 75 bin inşaat ve altyapı inşaatının yapımına olanak sağlayacak.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.