Fukuşima hala kontrol altına alınamadı

Japonya’da Mart ayındaki deprem ve tsunamiden büyük zarar gören Fukuşima nükleer santralinin, kontrol altına alınması hala tamamlanmadı.

Felaketten dokuz ay sonra, Başbakan Yoşhihiko Noda tarafından bugün yapılan açıklamada, nükleer santralin “soğutma faslının sona erdiği” ilan edildi.

Bu açıklama, santralin tümüyle kontrol altına alınmasında en önemli aşamalardan birinin tamamlandığı anlamına geliyor.

Hükümet yetkilileri Fukuşima santralinin tümüyle sökülmesi ve devre dışı kalmasının ise uzun yıllar sürebileceğini belirtiyor.

Hasarın temizliği 40 yıl sürebilir

11 Mart tarihinde yaşanan deprem ve tsunami Fukuşima santralindeki altı reaktör üzerinde büyük hasar yaratmış, reaktörlerden dördünde soğutma sisteminin devre dışı kalması sebebiyle patlamalar yaşanmıştı.

Santralde dokuz aydır süren soğutma faaliyetleri kapsamında deniz suyu kullanılarak reaktörlerin normal ısıya döndürülmelerine uğraşılmıştı.

Ancak bu işlemde kullanılan kirlenmiş suyun bir bölümü deniz suyuna karışmış ve çevre hasarına yol açmıştı.

Fukuşima nükleer santralinin etrafındaki 20 kilometre çapındaki alana yüksek radyoaktivite sebebiyle giriş çıkış yapılamıyor.

Bölgede yaşamakta olan yaklaşık seksen bin kişi, nükleer sızıntı riski sebebiyle göç etmek zorunda kalmışlardı.

Japon kamu yayıncısı NHK, Fukuşima’nın kontrol altına alınması ardından boşaltılan bölgelerin durumunun yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Uzmanlar Fukuşima nükleer santrali ve etrafında oluşan tahribatın tümüyle temizlenmesinin yaklaşık kırk yılı bulabileceğini söylüyor.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR