Fukuşima felaketinin 6. yılında, “Sinop Fukuşima olmasın” eylemi

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Japonya’nın Fukuşima kentinde kurulu nükleer santralde 2011 yılında meydana gelen patlamanın yıl dönümünde geçen cumartesi günü Uğur Mumcu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını platform sekreteri Zafer Altınkaya okudu. Altınkaya, “2011, 11 Mart‘ında gerçekleşen felaketten sonra 43 reaktör yerine sadece 2 reaktör çalışıyor. Bu Japon ve dünya halklarının mücadelesi sonucudur.” dedi.

Evrensel’in haberine göre, felaketin binlerce insanın hayatına ve 160.000 kişinin evlerinden uzaklaştırılmasına neden olduğunu hatırlatan Altınkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Sadece ayda bir evlerine gitmelerine izin verilen bu insanlar şimdi şirketin tazminat ödememek için ‘tehlike yoktur’ yalanıyla evlerine dönmeye zorlanıyor. Tokyo Elektrik işletmesinin sahip ve yöneticileri hakkında 5 yıl hapis veya 1 milyon yen para cazasıyla hazırlanan iddinameyle yargılanacaklar. Peki bu yargılama yüksek radyoaktiviteye maruz kalan, evlerinden edilen 160.000 insanın farklı eyaletlerde istiflenmiş 9 milyon ton radyoaktif atığın, 6 yıldır her gün okyanusa akan 300 ton suyun, yüzde 50 kirlenmiş tarım alanlarının, yüzde 100’ü kirleniş yolların, Troid kanserine yakalanmış yüzlerce çocuğun, evini ve işini kaybettiği için intihat edenlerin, hastalıklarla yaşam boyu uğraşmak zorunda kalanların mağduriyetini giderebilirmi?”

Sinop İnceburun yarımadasına yapılmak istenen santrale de değinen Altınkaya “Burada yürütülen anlaşma gizli bir anlaşmadır. Şeffaf değildir ve kamu yararı yararı yoktur. Bu santralı yapacak Japon Mitsubshi ve Fransız Areva şirketleri kirlidir. Mersin Akkuyu, Sinop ve İğneada yapılması düşünülen Nükleer santrallerden vaz geçilmesini istiyoruz’’ dedi.

 

(Evrensel)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR