İklim KriziManşetUlaşım

Almanya’da iklim aktivistleri iki havalimanındaki pistleri kapattı

0

Almanya’daki aktivistler, iklim açısından en kirletici ulaşım biçimi olan uçakları protesto etmek ve sera gazı emisyonlarının azaltılması için hükümetten daha sert önlem talep etmek üzere dün (13 Temmuz) iki kentte havalimanlarındaki uçuşları birkaç saatliğine bloke etti.

Kuzey Almanya’daki okul tatilinin ilk gününde, Letzte Generation (Son Nesil/Last Generation) adlı aktivist grubu üyeleri, yerel saatle sabah 6.00 civarında (0400 GMT) Hamburg Havalimanı arazisine girerek kendilerini piste yapıştırdı.

dpa’nın aktardığına göre, havalimanında düzinelerce uçuş iptal edildi ve 10 yolcu başka havalimanlarına yönlendirilmek zorunda kaldı.

Grubun üyeleri ayrıca Düsseldorf Havalimanı‘ndaki bir güvenlik telini keserek uçak pistine erişim yolunu kapattı. Aktivistlere müdahale edilene kadar birkaç uçuşun aksadığı bildirildi.

Bir polis memuru “Yedi kişi havaalanının iç kısmına erişim sağladı ve kendini piste yapıştırdı. Üçü hızlı bir şekilde kaldırıldı, diğer dördü de kaldırılmak üzere” açıklamasını yaptı.

Letzte Generation ise yaptığı açıklamada, Alman hükümetini iklim kriziyle mücadele etmeye yönelik bir stratejiden yoksun olmakla suçlayarak uçak yakıtı için vergi muafiyetlerinin sona erdirilmesi de dahil olmak üzere ulaşım sektöründeki emisyonların azaltılması için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

‣ Alman iklim aktivistlerinden ‘düşük hız limiti ve sübvansiyonlar’ için yol kesme eylemi

Üst düzey Alman hükümet yetkilileri protestoları sert bir dille kınayarak protestoların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Son yıllarda karayolu ve hava yolculuğundan kaynaklanan emisyonların azaltılmasına yönelik birçok öneriye karşı çıkan Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, “Letzte Generation iklimi korumuyor, suç işliyor” dedi.

Her ikisi de Hür Demokrat Parti üyesi olan Wissing ve Adalet Bakanı Marco Buschmann, aktivistleri insanların “fazlasıyla hak ettikleri tatillere” gitmesini engelleyerek toplumu bölmekle suçladı.

Letzte Generation üyeleri, Almanya’da sık sık kendilerini yollara ve havaalanı pistine yapıştırdıkları sivil itaatsizlik eylemleri düzenliyor.

Havacılık, küresel emisyonların önemli bir payından sorumlu. Avrupa Komisyonu verilerine göre, havacılık sektörü bir ülke olsaydı, ilk 10 küresel emisyon yayıcısı arasında yer alırdı.

‣ İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

Letzte Generation aktivistleri politikacı kılığına girerek yolları kapattı

Fotoğraf: dpa

Letzte Generation, bugün (14 Temmuz) de trafiğin en yoğun saatlerinde Berlin’in en önemli kavşaklarından birinde protesto düzenledi. Şehir çapında ve Almanya’nın diğer kısımlarında da eylemler planlanıyor.

Hükümetin kendi iklim değişikliği kanunlarını çiğnediğini iddia eden göstericiler, kıdemli siyasetçileri temsil eden maskeler taktı.

Aktivistler, haftasonları düzenlenen iklim protestolarının uğrak yeri olan Zafer Sütunu’na gelerek kendilerini buradaki yollara yapıştırdılar.

Grosser Stern (Büyük Yıldız) olarak da bilinen kavşak, iş giriş-çıkış saatlerinde kilit bir nokta. Bazı sürücüler, göstericilerden kaçınmak ve ilerleyebilmek için yolun dışına çıktı.

‣ Londra ve Berlin’de 60 bin iklim aktivisti fosil yakıtlara dur diyerek adil geçiş talep etti

‘Kanunu ihlal ediyoruz’

Aktivistler Şansölye Olaf Scholz, Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanı Robert Habeck ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing kılığına girerek “Kanunu ihlal ediyoruz” yazan pankartlar taşıdı.

Grubun iddialarına göre koalisyon, 2045 itibariyle sera gazı nötrlüğüne ulaşmak için Almanya’nın kendi İklim Koruma Yasası’na uymasını sağlayacak doğrudan bir strateji oluşturmaya yönelik yasal yükümlülüğünü yerine getiremedi. Yasa, “hükümetin yasayı ihlallerini şeffaf hale getirecek” bir eylem içeriyordu.

Hükümetin iddialarına göre taslak halindeki iklim koruma programı taşımacılık sektöründe kapsamlı tedbirler içeriyor ve ek iklim koruma tedbirleri alma yükümlülüğünü yerine getiriyor.

‣ İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı

Ülke çapında iklim eylemleri

14 Temmuz günü için başkent çapında, bir tanesi Berlin’in ana tren istasyonunda olmak üzere başka eylemlerin de yapılması planlanıyordu. Polisin ifadesine göre protestocular Almanya’nın Reichstag parlamento binasının ve Brandenburg Kapısı’nın yakınlarında trafiği kapatmıştı.

Bir gün öncesinde protestocular kendilerini Hamburg ve Düsseldorf havaalanlarında pistlere yapıştırmış ve bu durum aktivistlere sert cezalar verilmesi yönünde taleplere sebep olmuştu.

Mayıs ayında düzenlenen büyük çaplı baskınlarda da grubun üyeleri hedef alınmıştı.

‣ Almanya’da iklim aktivistlerine yönelik suç örgütü soruşturması: 15 hanede arama yapıldı

Fakat Letzte Generation sözcüsü Lina Johnsen, protestoların ihtiyaçtan doğduğunu ve bunun da hükümetin kendi kurallarını çiğnemesinden kaynaklandığını söyledi.

Johnsen, şunları ekledi:

Yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz şeyleri korumak siyasetçilerin sorumluluğudur. Ve kendileri bunu yapmıyorlar, kendi iklim koruma hedeflerini ihlal etmeye devam ediyorlar.

İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.