Florida laboratuvarda üretilen yapay eti yasaklayarak ‘tarımı koruyacak’

Florida Valisi Ron DeSantis, çiftçileri koruma gerekçesiyle laboratuvar ortamında üretilen et ürünlerinin üretimini ve satışını yasaklayan yasayı imzaladı.

Florida, hücreden üretilen etin üretim ve satışını yasaklayan ilk Amerika Birleşik Devletleri eyaleti oldu. Vali Ron DeSantis, “Yapay laboratuvar etinizi başka yerlere götürün, Florida’da böyle bir şeye yer yok” diyerek ‘SB 1084’ olarak bilinen yasa tasarısını imzaladı. Alabama eyaleti de benzer bir yasayı geçirmek üzere.

Hücreden üretilen et, bazı şirketlerin bitki bazlı içerikler kullanarak eti taklit ettiği ürünlerden farklı olarak, ‘gerçek et’ sayılıyor; ancak hayvan öldürülmeden üretiliyor. Bu et, hayvan hücrelerinden küçük bir örnek alınıp, amino asitler, şekerler, tuzlar, vitaminler ve diğer bileşenlerle birkaç hafta boyunca beslenerek yenilebilir ete dönüştürülüyor.

Florida yasasının baş sponsoru Cumhuriyetçi eyalet temsilcisi Danny Alvarez, bu yeni teknolojinin “bilinmeyenlerinin çok büyük olduğunu” iddia etse de, ABD Tarım Bakanlığı ile Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), iki hücreden üretilen et başlangıç ​​şirketinin ürünlerini güvenli olarak tüketilebileceğini belirledi.

Florida eyalet temsilcisi Tyler Sirois, geçen yılın sonlarında benzer bir tasarıyı tanıttığında, bu yasağın arkasındaki asıl motivasyonunun “Florida’nın çiftçilerini rekabete karşı korumak” olduğunu açıklayarak; tarım ve hayvancılığın Florida için inanılmaz derecede önemli endüstriler olduğunu belirtmişti.

Yasaklar daha büyük bir planın parçası mı?

Bu yasağın, Florida ve Alabama’daki benzer girişimlerle birlikte, hücreden üretilen et endüstrisini engellemek için daha geniş bir politik stratejinin parçası olduğu görülüyor. Vox’un aktardığına göre bu yılın başlarında Arizona’daki yasa koyucular da benzer bir yasağı tanıtmıştı ve bir Cumhuriyetçi destekçi, “Sığır ve çiftliklerimizi korumak istiyoruz” demişti.

Rapor: Et endüstrisindeki karbon ayak izini azaltmak, Latin Amerika’nın net sıfıra ulaşmasının anahtarı
Tarım Bakanı: Yapay et üretimine asla izin vermeyeceğiz
Yapay et üretimi için en büyük biyoreaktörler geliştirildi: 8 yıl içinde 13 bin 700 ton üretim bekleniyor
Florida manatileri, toksik atıklar yüzünden rekor düzeyde ölüyor

Ancak politika eğilimi, hücreden üretilen etin henüz satışta bile olmadığını göz önünde bulundurduğunda boşa çıkıyor. 2023’te iki ‘yapay et’ üreticisi, ürünlerini sınırlı sayıda yüksek uçlu restoranda sunmuştu; fakat bu girişimler bir yıldan kısa bir süre içinde sona erdi. 2016 ile 2022 yılları arasında, girişim sermayesi firmaları dünya çapında bu teknolojiyi geliştirmekte olan 150’den fazla girişimci şirkete yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapmıştı.

Hücreden üretilen et teknolojisi, geleneksel et üretiminin yol açtığı büyük karbon salınımı, ormansızlaşma, hava ve su kirliliği ile hayvanlara yönelik zulümler gibi sorunlara potansiyel bir çözüm sunma vaadiyle öne çıkıyor. Ancak bu yasaklar, yenilikçi teknolojilere karşı bir engel olarak görülüyor ve sadece çiftlik endüstrisini koruma altına alma çabası olarak değerlendiriliyor, bu durum da hücreden üretilen etin daha geniş kitlelere ulaşmasını zorlaştırabilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR