ManşetBilim-TeknolojiHayvan Haklarıİklim Krizi

Yapay et üretimi için en büyük biyoreaktörler geliştirildi: 8 yıl içinde 13 bin 700 ton üretim bekleniyor

0

Yapay et üretmek için dünyanın en büyük biyoreaktörlerinin inşa ettiğini açıklayan ABD‘li Good Meat şirketi, birkaç yıl içinde üretilecek etleri on binlerce restorana tedarik edebilecek.

Hücre bankalarından veya yumurtalardan alınan hücreleri kullanılarak biyoreaktör ‘fıçı’larında büyümesini sağlayan teknoloji, eti için herhangi bir canlı hayvanın kesilmesi gerektirmiyor.

Good Meat’in her biri 250 bin litre kapasiteye sahip olan ve bugüne kadar inşa edilenlerden çok daha büyük, dört kat yüksekliğinde 10 yeni biyoreaktörünün çalışmasına devam ediliyor.

Uzmanlar, bunun gelişmekte olan yapay et endüstrisi için “çığır açıcı” olabileceğini söylüyor.

İlgili haber: Laboratuarda üretilen yapay deri hayvan deneylerinin sonunu getirebilir

Torunlarımız neden hayvan kestiğimizi soracak

The Guardian‘ın haberine göre dünya çapında yapay et üzerinde çalışan yaklaşık 170 şirket var. Ancak Good Meat, ürününü halka satmak için yasal onay almış tek şirket. Şirket, yapay tavuk etini 2020’de Singapur’da sunmaya başladı.

Yeni biyoreaktörlerin yılda 13 bin tondan fazla tavuk ve sığır eti yetiştireceğini söyleyen şirketin ABD sahasının üç ay içinde tamamlanması ve 2024’ün sonlarında faaliyete geçmesi planlanıyor.

2026’ya kadar üretiminin yılda 11 bin 800 tona ve 2030’a kadar 13 bin 700 tona ulaşması bekleniyor.

Good Meat’in ana şirketi Eat Just‘in CEO’su Josh Tetrick, “Sanırım torunlarımız bize 2022’de neden kesilen hayvanlardan et yediğimizi soracaklar” diyor.

İlgili haber: Bill Gates: Gelişmiş ülkeler et tüketimini bırakıp yapay ete geçmeli

Neden yapay et üretiliyor?

Sığır, tavuk ve diğer çiftlik hayvanları metan emisyonları, ormanların ve arazilerin tahribatı ve yüksek su kullanımı nedeniyle büyük bir çevresel etkiye sahip.

Çiftlik hayvanlarının neden olduğu metan gazı dünyayı ısıtan sera etkisine neden oluyor. Bir ineğin bir yılda ürettiği sera gazı bir arabanın yıllık emisyonuna eşit olduğu belirtiliyor.

Hayvancılık sektörünün neden olduğu emisyonlar enerji sektöründen sonra iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden.

Bilim insanları, zengin ülkelerdeki geleneksel et tüketiminin iklim krizini yenmek için çarpıcı biçimde düşmesi gerektiğini söylüyor.

Yapay et, geleneksel etteki tadı ve hissi sağlayabilir ve çok daha küçük bir çevresel etkiye sahip olabilir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.