DünyaEkolojiHayvan HaklarıManşet

Florida manatileri, toksik atıklar yüzünden rekor düzeyde ölüyor

0
ABD‘nin Florida eyaletinde yaşayan manati (deniz ayısı) nüfusunun yüzde 10’undan fazlası, yılın başından bu yana yaşamını yitirdi. Bu, 2020’deki toplam ölüm sayısını çoktan aşmış durumda. Hayvanların ölüm nedeni ise, okyanusa bırakılan toksik atıkların, tek beslenme kaynakları deniz otlarını yok etmesine bağlı açlık. 

Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu, son raporunda 1 Ocak tarihinden itibaren en az 761 hayvanın öldüğünü belirtti. Geçen yıl meydana gelen tüm ölümlerin sayısı ise 637 idi. Bu hızla, 2021 yılı ölüm toplamının, 2018’de kaydedilen 824 rekor ölümü geçmesi ve son beş yılın en yüksek ölüm rakamlarının gerçekleşmesi bekleniyor.

Deniz otları yok olunca açlıktan ölüyorlar

Uzmanlar, ölümlerin önemli nedenlerinden biri olarak, Florida’nın Atlantik kıyısındaki 156 millik bir haliç olan ve her yıl sıcak sularında manatilarin beslendiği Indian River Lagünü‘nde on binlerce dönüm deniz otunun yok olmasını gösteriyor.

Florida Biyolojik Çeşitlilik Merkezi direktörü Jaclyn Lopez, lagüne tarımda kullanılan gübreler, kanalizasyon atıkları ve septik sızıntılardan kaynaklanan atık akışının ve deniz otlarını öldüren alglerin artması nedeniyle su kalitesinin yıllarca kötüleştiğini söyledi. “Bütün bu kaynaklar, bölgedeki azot ve fosforun çoğalmasına  katkıda bulunuyor ve algler için bir steroid görevi görüyor” diyen Lopez, deniz otu ölümlerinin yıllardır belgelendiğini de kaydetti.

NY Times‘a konuşan Johns Nehri Su Yönetimi Bölgesi‘nden Charles Jacoby‘ye göre de deniz otunun lagündeki ayak izi 2009’dan bu yana yüzde 58 azaldı.

Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu‘ndan bir veteriner olan Martine de Wit ise “Lagün bir çöl gibi. Geçen kış, neredeyse hiçbir şey yetişmedi ve manatilerin deniz otuna bir alternatifi yok” diye konuştu.

Bölgeyi kaplayan büyük bir yosun demetinin sudaki tüm oksijeni emdiğine ve güneş ışığını kestiğine dikkati çeken Jones da suyun bulanıklaşması halinde deniz otunun öldüğünü vurguladı: “Manatiler için deniz otu yoksa, diğer türler için de yoktur. Bu hayvanların açlıktan ölüyor olması, suda çok yanlış bir şeyler olduğuna işaret ediyor.”

Atıklar ve yiyecek sıkıntısı dışında, Florida’da manatilerin ölümüne neden olan başka tehditler de bulunuyor: Soğuk havaya maruz kalma ve teknelerin çarpması. Bu yılki ölümlerin 49’u deniz taşıtlarının hayvanlara çarpması sonucunda gerçekleşti. 

‘Su ekosisteminin bahçıvanları’

Manati, büyük, yavaş hareket eden ve suda yaşayan bir memeli. Florida’nın resmi olmayan maskotu bazen deniz ineği olarak adlandırılıyor. ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi‘ne göre, Florida’da yaklaşık 6.300 denizayısı yaşıyor. Hava soğuduğunda, ılık su deşarjında ​​dinlendikleri Güney Florida‘da enerji santrallerinin yakınında toplanma eğilimi gösteriyorlar.

Tehlikedeki Türler Yasası ve Deniz Memelilerini Koruma Yasası ile korunan manatileri rahatsız ve taciz etmek de 1978’de çıkarılan bir kanunla yasaklanmış durumda.

Manatileri Kurtar Kulübü‘nün direktörü, su biyoloğu Patrick Rose, bu hayvanları “bize ekosistemin feci bir düşüş durumunda olduğunu söyleyen nöbetçi türler” olarak nitelendirdi. Manatilerin  “su ekosisteminin bahçıvanları” gibi olduğunu ve deniz otlarının daha üretken hale gelmesine yardımcı olduğunu söyleyen Rose, “Deniz otu üzerinde hafifçe otlarlar ve daha fazla büyümeyi teşvik ederek yollarına devam ederler. Böylece vatozlar ve deniz kaplumbağaları gibi diğer türlerin çimenlerle beslenmesini sağlarlar” dedi.

Yetkililer, lagün ve diğer eyalet su yollarının korunmasına yardımcı olmak için, St. Johns Nehri su bölgesinde yaşayan halkı gübreleri akıllıca kullanmaya – yalnızca çok ihtiyaç duyduğunda ve asla yağmurdan hemen önce olmamak üzere – ve mümkün olduğunda merkezi bir kanalizasyon sistemine bağlanmaya çağırdı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.