Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Fatsa’da ‘kapatıldığı’ duyurulan altın madeni faaliyete devam ediyor!

0

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırma yapan işletmenin kapatıldığıyla ilgili karar üzerine Ordu Çevre Derneği maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı.

Dernek başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp ve Ulubey ilçesi Sayaca Çevre Platformu Sözcüleri Resul Ses ile Beytullah Seferoğlu, Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Yazar Özer Akdemir’den oluşan heyet Fatsa maden sahasına giderek Bakanlığın “kapatma” kararının uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmek için maden sahasını ziyaret etti.

Karar önemli, yeterli değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mahkeme kararı gereği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığını söyleyen Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül şunları söyledi:

“Öncelikle vurgulamak gerekir ki karar sevindirici. Madenin çalışma süresi için bir dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlıkta bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Bu karar çok önemli ancak yeterli değil. Çünkü kesin kapatma değil, “ikinci bir emre kadar” deniyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz. Buraya sürekli gelerek baskımızı yapmalıyız. Kamuoyu oluşturmalıyız.”

‣ Fatsa’daki doğa mücadelecilerine yedi yıl sonra gelen adalet
‣ Fatsa’da altın madeni şirketi ikinci maden sahası için başvurdu
‣ Fatsa’da maden alanının genişletilmesini tepki
‣ Ordu’da doğa mücadelesi kazandı: Altın madeninin ÇED süreci iptal edildi
‣ Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nden altın madenine karşı 10 itiraz
Fatsa’yı zehirleyen altın madeni ÇED alanı dışında çalışmayı sürdürüyor: Sahada bilirkişi incelemesi yapıldı

Altıntepe Madencilik, Fatsa’daki söz konusu maden için 2013’te ilk “ÇED olumlu” raporu alarak çalışmalara başladı. Aralık 2019’da  işletmeci, bu defa “Maden çevreye hiçbir zarar vermiyor” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kapasite artım başvurusu yaptı. Firmanın ruhsat süresi 22 Şubat 2023’te sona erdi. Firma ruhsat yenilenmesi için başvururken, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği de şirketin talebini yargıya taşıdı. Ordu İdare Mahkemesi, 25 Aralık 2023 tarihinde aldığı kararla bakanlığın ruhsat işlemlerinin iptal edilmesi yönünde karar verdi.

Karar üzerine Ordu Valiliği maden sahasındaki çalışmaların ikinci bir emre kadar durdurulduğu açıklandı.

Heyelan riski taşıyan altın madeninin siyanür liçleme sahasını geçen yıl yoğun yağmurlar sırasında sel basmış, siyanür ve ağır metallere bulanmış çamurlu su derelere akmıştı.

Birlik, dayanışma, mücadele sürmeli

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, da kapatma kararının kesinmiş gibi algılanması mücadeleye zarar vereceğini belirtti:  “Kapatma kararı “Artık maden işletmesi çalışamaz” anlamına gelmiyor. Burada gördük ki, maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması, linç yığını yapmasıyla ilgili. Yani “kapatıldı” dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi zayıflatmamak zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki, Bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin. Durdurma kararı önemli, ancak yeterli değil. Birlik ve dayanışma içinde kesin kapatmayı sağlayana kadar mücadelemizi devam ettirmek zorundayız. Kesin çözüm, çalışmanın tamamen durdurulması ve alanın yeniden zararlarını önleyici çalışmaların yapılmasıdır.”

Fotoğraf: Evrensel.

‘Bize, vatana zarar veriyorlar’

Evi ve arazisinin maden sahasına 500 metre mesafede olduğunu anlatan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar ise, “10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Maden için ilk kazmayı vurdukları günden bugüne mücadele ediyorum. Bu maden ve çalışmasına izin verenler bizlere ve vatana zarar veriyorlar. Şu anda çalışıyorlar. Burada bizler yaşıyoruz. Dava açtık, kazandık. Çalışması durduruldu ancak görüyoruz ki, hala çalışıyor” diye konuştu.

‘Temiz su, temiz hava istiyoruz’

Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp da, “Kirletmeye karşı mücadele ediyoruz. Temiz hava, temiz su, temiz toprak istiyoruz. Kirletiyorlar. Bunun yasasını çıkaranlar da yönetenler. Durdurma kararına karşın hala çalışıyorlar. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz. Hatta mülki idarenin çocukları için de. Onların çocukları da buradan zehirleniyorlar. Çalışma durduruldu deniyor ancak biz burada çalışmanın devam ettiğini görüyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.