Doğa MücadelesiManşetYeşil Gündem

Fatsa’da maden alanının genişletilmesini tepki

0

Ordu‘nun Fatsa ilçesindeki Yukarıbahçeler Mahallesi’nde siyanürlü altın ayrıştırması işletmesinin işletme alanını iki kat daha büyütmek istemesine Tüm Köy-Sen, çevre halkı ve STK’lar tepki gösterdi.

Ekoloji Birliği internet sitesinde yer alan habere göre, Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra maden alanında bir basın açıklaması okudu.

Sağra: Bu kadar zehirlendiğimiz yetmedi mi?

Açıklamaya “Üretici köylüler olarak tepkiliyiz. Ülkenin her köşesi HES’ler, JES’ler, taş ocakları, maden şirketleri tarafından talan ediliyor. Tarım alanları, ormanlar, dereler yok ediliyor; zehirleniyor. Sebzelerimiz, meyvelerimiz; ürünümüz zarar görüyor” diyerek başlayan Sağra, ülkenin her köşesinde aynı sıkıntıyı yaşadıklarını vurguladı. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Kazdağları, Murat Dağı, Munzur, Gümüşhane, Sivas, Erzincan, Bergama, Eşme ve yaşadığımız topraklar Fatsa ve Ünye maden sahaları oldu. Siyanürle altın ayrıştırması ile zehirleniyoruz. Kabul etmiyoruz. Üretici köylülerimizin isyan sesini duyuyoruz ve onların yanındayız. Yerin üstü ALTINDAN değerlidir, diyoruz ve maden sahasının büyütülmesine karşıyız hatta var olan işletmenin de çalışması durdurulmasını istiyoruz. Bu kadar zehirlendiğimiz yetmedi mi?

‘Altını alıp gidecekler. Bize zehirli toprak ve su kalacak’

Bizleri siyanürle zehirliyorlar, ALTINI alıp gidecekler. Bize zehirli toprak, su ve hava kalacak. Burayı terk ettirmek istiyorlar. Atalarımız burada yaşadı, üretti; biz de burada yaşayacağız ve üreteceğiz. Toprağımızın zehirlenmesine, ormanların yok edilmesine seyirci olmayacağız. Birkaç gün önce fidan dikme kampanyası yaptılar ama maden işletmelerinin ormanları yok etmesine olanak tanıyorlar. Bu ne yaman çelişki. Var olan ormanları korusunlar yeter.”

Özbucak: Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz

Sonrasında söz alan  Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak ise hukuki yoldan itiraz ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Burada toprağını, suyunu, ürününü korumak isteyenlerin birlikteliği sürüyor. Türkiye’nin her karış toprağı aynı tehdit ve saldırı altında. Tarım arazileri, dereler, ormanlar yok ediliyor. Maden ve enerji politikaları kamu ve ülke yararı gözetilerek yapılmıyor. Ormanlar, dereler, tarım arazileri emperyalist tekeller tarafından yağmalanıyor. En yakınımızdakileri örnek vermek yetiyor. Çarşamba Ovası tehdit altında, Bulancak’ta, Sivas’ta, Gümüşhane’de, Erzincan’da, Artvin’de siyanürle altın ayrıştırma işletmeleri çoğalıyor. Onlar kazanacak diye bizler zehirleniyoruz, göç edilmekle karşı karşıya kalacağız. Bu durumu kabul edemeyiz. Tek vücut olacağız ve kazanacağız. Hem hukuksal hem de fiili mücadeleyi sürdüreceğiz, başka çare yok.

Ordu Çevre Derneği olarak şirketin çalışma süresinin dolup dolmadığıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdiğimiz yazı Bakanlığa havale edildi. Oradan gelen yanıta göre hukuksal ve fiili mücadelemiz biçimlenecek.”

 

Maden işletmesine arazisini vermeyen ve ilk günden direnen Cevat Atar da tepkisini dile getirdi. Maden sahası bölgesinden olan Cevat Atar, kendi yaptığı yolun Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılacak şirketin kullanımına açtı” diyerek tepki gösterdi.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş ise “Sebzelerimiz meyvelerimiz zehirlendi. Pazarda bu yörenin ürünlerini almıyorlar. Yarın fındırğımızı da ihraç edemeyecegiz. Siyanürle zehirleniyoruz. Birlikte olmalıyız” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.