Doğa MücadelesiManşetYerel

Fatsa’da altın madeni şirketi ikinci maden sahası için başvurdu

0

Ordu‘nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarıbahçeler mevkiinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Bahar Madencilik şirketinin faaliyet izin süresi doldu.

Kapasite artırımına gitmek için izin isteyen şirkete karşı doğa severler mücadele verirken aynı şirket, maden sahasının yanı başında Yukarıtepe köyünde iki adet açık maden sahasında altın, bakır, gümüş, kurşun aramak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çevresel etki değerlendirmeye (ÇED) başvurdu.

Yaşananlara tepki gösteren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu açıklama yaparak “Yaşam alanlarımıza yeni saldırılarla kurşun sıkılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Maden işletmelerinin at oynattığı bölge’

Şirketin başka bir şirketin ruhsatını alarak yeni alanlarda maden işletmeciliği yapmaya başlayacağı ifade edilen açıklamada “Bu da gösteriyor ki, Fatsa ve Ünye’den başlayarak Ordu maden işletmelerinin at oynattığı bölge olacak” denildi.

Doğanın yok edilmesine seyirci kalınmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Doğası ve yaşam alkanı yok edilenler kapsamına girmek için sıramızı mı bekleyeceğiz? Fatsa ve Ünye’de yaşan katliam yarın başka ilçede kapımıza dayanacak. Yıkımı engellemek için hukuki ve fiili mücadele şart. Partiler, sendikalar, dernekler, odalar; tek tek yurttaşlar toprağına, suyuna, geleceğine yönelik bu saldırılara karşı dayanışma içinde olmalıdır. Ordu Çevre Derneği olarak bu kapsamda mücadelemiz sürecek” ifadeleri kullanıldı.

14 bin ton cevher çıkarılacak

Ordu Çevre Derneği ÇED dosyasında yer alan bilgileri de aktardı. 755 hektar ruhsat alanı olduğu belirtilen açıklamada ÇED alanının da 24,53 hektar olduğu belirtildi ve şu bilgiler paylaşıldı:

  • İşletmenin çalışma biçimi yeraltı madencilikten açık maden işletmeciliğine dönüştürülecek.
  • İşletme bakır, kurşun, çinko, altın, gümüş madenleri işleyecek.
  • Yıllık 14 bin ton cevher çıkarılacak. Bunun 7 bini pasa, 7 bin cevher olarak işlenecek.
  • Teraslama sistemiyle maden çıkarılacak. Terasların yüksekliği 10 metre, genişliği 10 metre olacak.
  • Proje ömrü 8 yıl olarak hesaplandı.
  • Birinci ÇED alanı içinde beş ev var. ÇED kanununa göre evlere 60 metreden fazla yaklaşılmayacak.
  • İkinci ÇED alanında en yakın ev 137 metre. Sudere köyünde ÇED alanında fındık bahçesi bulunuyor. Maden alanının özel araziye uzaklığı 20 metre olacak, sahibinden izin alınacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.