ManşetDoğa MücadelesiTürkiye

Fatsa’daki doğa mücadelecilerine yedi yıl sonra gelen adalet

0

Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliğine karşı mücadele sürecinde yapılan bir yürüyüş nedeniyle oluşturulan Düzenleme Kurulu üyeleri hakkında 2911 sayılı toplantı ve yürüyüş yasasına aykırılıktan dolayı verilen ceza, Anayasa Mahkemesi tarafından bozulması sonrası Fatsa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat kararı verildi.

2013’te Ordu’nun Fatsa ilçesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle başlayan siyanürle altın işletmeciliğine yönelik halk tepki göstermeye başlamış; panel, basın açıklamaları, miting, çadır nöbeti gibi eylem ve etkinliklerle yaşam alanlarına sahip çıkmışlardı. İşletmenin ÇED kapsamında çalışma süreci 27 Ocak 2021 tarihinde bittiği için üretim süreci de bitmişti.

Fatsa’da yapılan yürüyüşlerden biri de 25 Ocak 2015 tarihinde yapılmıştı. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına Düzenleme Kurulu oluşturan Ali Demirci, Güven Atabay, İsmet Atar, Şenel Yorulmaz, Kadir Özyurt, Yunus Ertopçu hakkında 2911 sayılı toplantı ve yürüyüş yasasına aykırılıktan soruşturma açılmıştı. Düzenleme Kurulu üyeleri verdikleri ifadede izinli yürüyüş yaptıklarını, kitlenin miting bittikten sonra yürüyüş yaptıklarını belirtseler de beş ay hapis ve HAGB kararı verildi. Yapılan itiraz sonrası Anayasa Mahkemesi kararı bozdu. Fatsa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada beraat kararı verildi.

Emsal karar olacak

Avukat Emrah Duman

Dava hakkında Düzenleme Kurulu üyelerinin avukatı Emrah Duman şu ifadeleri kullandı:

“Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliğine karşı Düzenleme Kurulu oluşturan müvekkillerim bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu davası açıldı. 2911 sayılı gösteri ve toplantı yasası gereği açılan davada müvekkillerime ceza verildi. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı kullanıldı. Anayasa Mahkemesi herhangi bir zarar olmaması nedeniyle itirazı kabul etti. Yeniden görülen davada beraat kararı verildi. Bu karar başka zamanlarda kullanılabilecek emsal bir karar özelliği de taşıyor.”

Toprağımızı korumaya devam edeceğiz

Maden bölgesinde yaşayan ve madene karşı mücadele eden Fatsa ve Ünye Doğa Koruma Platformu ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eren Atasoy da şunları söyledi:

Eren Atasoy

“Mücadeleye başladığımızda insanlara anlatmaya çalıştığımız; madenin bölge için felaket olacağıydı. Bugün geldiğimiz süreçte ne kadar haklı olduğumuzu anladık. Bölge ağır metallerle boğuşuyor. Bölgede yaptığımız fiili direnişlerde haklılığımız Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla bir kez daha kanıtlandı. Pandemiyle birlikte toprağa, üretmeye ve ne kadar ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Ne yazık ki Türkiye’de topraklar maden ve betona teslim edildi. Bundan sonra da üretmeye ve bölgemizde topraklarımızı korumaya devam edeceğiz.”

“Yukarı Bahçeler Köyü’ndeki maden mücadelesi devam ederken bir de baktık ki etrafımız sondaj alanına çevrilmiş” diyen Atasoy sözlerine şöyle devam etti:

“Çötelli, Kaledibi, Şenyurt, Sarıhalil mahallelerini kapsayan sondajları için Ordu Çevre Derneği olarak bilgilendirmeler yaptık. Gökçe Kodali bölgesi için açılan dava üzerine sondaj yapılamadı. Bölge maden konusunda ablukaya alındı. Mücadelemiz devam edecek.”

‘Yaşamımız tehdit altında’

İsmet Atar

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu ve Düzenleme Kurulu Üyesi İsmet Atar da, “2015’te madene karşı yürüyüş yaptık. İzin almamıza rağmen bize ceza verdiler. İtiraz ettik. Anayasa Mahkemesi bizi haklı buldu. Toprağımıza, vatanımıza sahip çıktık. Hainlik yapmadık, kimseye zarar vermedik. Toprağımızda yaşayamıyoruz. Doğamızı, toprağımızı öldürdüler, sıra bize geldi” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.