Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Fatih Ormanı’na villa ve yüzme havuzu projesine kanunsuz ÇED: Halk toplantıya alınmadı

0

Bilgili ve Doğuş ortaklığındaki Ege Turizm, Kuzey Ormanları’nın şehir içindeki parçası Fatih Ormanı’ndaki projesi için Maslak TİM Center’de gerçekleşen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına doğa savunucusu aktivistler alınmadı. Kuzey Ormanları Savunması’nın yazılı açıklamasına göre toplantı polis barikatı ile halkın katılımına kapatıldı.

ÇED toplantısına katılım için çağrı yapan ve toplantıya katılımı engellenen Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri yaşananları şu şekilde aktardı:

“Kanunsuz ÇED: Fatih Ormanı İşgal Projesi’nin ÇED Toplantısı Polis Barikatı İle Halka Kapatıldı!

Bugün Fatih Ormanı’nı savunmak isteyen yaşam savunucuları, “İstanbul’un ormanları villa alanı değildir!”, “Ormana villa yapılmaz!” diyerek, işgal edilerek yapılaşmaya açılmak istenen Fatih Ormanı’nın kapısında buluşarak ÇED toplantısının yapılacağı TİM Center’e yürüdüler.

Kanunen halkın katılımına açık olması gereken ÇED Halkın Katılımı Toplantısında, TİM Center bina kapısının önüne çevik kuvvet barikatı konularak halkın katılımı engellendi.

Doğuş ve Bilgili Holding’in Fatih Ormanına yapmak istedikleri proje protesto edildikten sonra ÇED toplantısı öncesinde Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi ve meslek odaları basın açıklamaları yaptılar.

“Ormana patron olmak için yaptığınız ÇED toplantınız batsın” yazılı pankart açan yaşam savunucuları, “Ormana proje yapılamaz”, “Doğuş ve Bilgili ormanıma sulanmayı bırak artık”  yazılı dövizler taşıdı. Sık sık “Bilgili elini ormanlardan çek”, “Doğuş elini ormanlardan çek”, “Ormana villa yapılmaz” sloganları atan yaşam savunucuları adına ilk olarak Sarıyer Kent Dayanışması’ndan Eray Özgüner konuştu. Diren Fatih Ormanı  İnisiyatifi basın açıklamasını okuyan Özgüner, “Sermaye ve iktidar baskısı ile kentin bütününden koparılan; Cendere Vadisi, Maslak 1453, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projelerle abluka altına alınan Fatih Ormanı, hiçbir şekilde imara açılmaması gereken bir orman; yok edilmemesi gereken bir doğal yaşam alanıdır” dedi.

Özgüner ayrıca şunu belirtti: “Biz kişisel çıkarlarını değil, yaşamı ve doğayı savunanlar, Fatih Ormanında yaşayan her bir canlının yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bilgili, Doğuş veya ismi ne olursa olsun, ormanımıza göz diken herkesin karşısında olacağız”.

Meslek odaları da ÇED sürecine başlanan projenin etkilerinin değerlendirilerek iptal edilmesini istedi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu’ndan Ayşe Yıkıcı, “ÇED sürecine başlanan projenin, inşası ve işletmesi aşamasındaki etkileri yeniden değerlendirilerek proje ve projeye dayanak olan diğer işlemler iptal edilmelidir. İstanbul’un kuzeyindeki orman ekosisteminin bir parçası olan Fatih Ormanı, hiçbir koşulda yapılaşmaya açılmamalıdır. Meslek Odaları olarak konunun takipçisi olacağız ve kamu yararından yana mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Kanunen halkın katılımına açık olması gereken ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’nda, TİM Center bina kapısının önüne çevik kuvvet barikatı konularak halkın katılımı engellendi.

Kuzey Ormanları Savunması

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.