“Evimizi karıncalar bastı, ne yapmamızı önerirsiniz?”

antSoru

Sevgili Güneşin,

Evimizi karıncalar bastı. Kış kış nereden çıktılar diyeceğim, kış mı geldi diyeceksiniz. Haklısınız. Dışarısı 20 derece. Bu dönem karıncalarla birlikte yaşıyoruz evde. Ara sıra da hamam böceklerimiz oluyor. İlaç kullanma taraftarı değilim. Kaldı ki evde çocuk var. Ne yapmamı önerirsiniz? Yiyeceklerimizi paylaşmak sorun değil. Ortak yaşam alanlarında birlikte yapamıyoruz.

Rumuz: Beetlejuice

Yanıt

Sevgili Beetlejuice,

Karıncaları evinde isteyen bir ben varım galiba! Kime sorsam aynı sorundan muzdarip.

Karıncalar bir evi seçtiyse ve eğer ev sahibi onları zehirlemek istemiyorsa işi zor, bunu bir kenara koyalım. Ben zaten zehirleme önerisi yazmam. Karıncaların değil hamamböceklerinin bile zehirlenmesine karşıyım!

Bi kere evinizi karıncalar bastıysa hele bir de çocuk varsa, bence bunun keyfini çıkarın. Mükemmel bir gözleme alanı , doğa ayağınıza gelmiş demektir. Hemen çoccuğunuzla birlikte karıncaları izleyin, nereden giriyorlar, hangi yolu takip ediyorlar, nerelerde toplanıyorlar, kaç hat halinde yürüyorlar? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalışın. Karıncaların sardığı bir gıda öbeğinin yerini değiştirin mesela, karıncaların koordinasyonunun nasıl bozulduğunu gözleyin. Ardından karıncaların yeri değişen gıdanın yeni yerini bulması ne kadar vakitlerini alıyor? Bu soruların cevapları çok önemli.

Olmadı mı?

O zaman şöyle yapalım: Bu gözlemleriniz neticesinde karıncaların evinizdeki rotasını keşfettiyseniz girişleri kapatmayı deneyiniz. Bunun için macun, sakız, formika tutkalı ile karıştırılmış talaş kullanabilirsiniz. Bu rota üzerine ve giriş çıkış yerlerine sirkeli su, nane yağı damlatılmış su püskürtün veya kırmızı biber serpin. Bakalım işe yarıyor mu?

Ek olarak, karıncaların hoşlanacağı tadları, ekmek kırıntıları (ki çocuk olduğunu söylüyorsun, elinde ekmeklerle her yerde dolanıyordur o), meyve parçaları, oraya buraya bulaşmış meyve suyu gibi yapışkan şekerli ama görünmeyen lekler, kuruyemiş kabukları, susam gibi yağlı tohumlar… Bütün bunları çok dikkatli şekilde izole etmeniz gerekir. Bu da sürekli heryeri temizlemeniz anlamına gelecektir. Sirkeli su ile silebilirsiniz. Zira karıncaların koku alma duyuları sanırım hayal ötesi!

Meyve dolu kapları örneğin su dolu daha büyük kapların içine oturtabilirsiniz. Karıncalar suyu genellikle aşamazlar (genellikle diyorum, çünkü suyu aşabilenleri de çıkıyor arada)…

Ve son olarak, karıncalarla savaşmayın, barışın!

Kolay gelsin.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

Erdek’te ekokırım: Denizlerin akciğeri deniz çayırları katledildi

Erdek-Narlı Mahallesi İskelesi yakınlarında 'plaj temizliği' adı altında denizlerin akciğeri olarak bilinen deniz çayırları kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Deniz çayırlarının ekosistem için taşıdığı hayati öneme dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Sarı, bu katliamın derhal incelenmesi ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılması çağrısında bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR