EmekManşet

Esnek çalışma teklifi geri çekiliyor

0

AKP hükümetinin TBMM gündemine getirdiği esnek ve kısmi çalışma içeren düzenlemenin, işçi sendikalarının tepkisinin ardından istihdam paketinden çıkarılmasına karar verildi.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay Meclis’te AKP yöneticileri ile yaptıkları görüşme sonrası, “Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıyoruz. AK Parti ve MHP’den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Hayırlı müjdeli haber bekliyoruz” dedi.

Pandemi gerekçe göstererek istihdam artışı için getirdiğin öne sürülen “esnek ve kısmi çalışma” düzenlenmesinde tepkiler üzerine taraflarla bir dizi görüşme yapılmıştı. 

25 altı ve 50 üstü işçiler için 

Düzenlemede,  25 yaşını doldurmayan veya 50 ve üzeri yaşta olan işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin iki yıla kadar koşulsuz yapılabilmesini düzenleyen madde sendikalar ve çalışanların büyük tepkisine neden olmuştu. AKP ise maddenin gerekçesinde bu yaş gruplarında olanların istihdam piyasasına girişlerinin daha kolay hale getirilmesinin amaçlandığını iddia etmişti. 

25 yaş altı olup 10 günden az çalışma günü olanlara yönelik düzenlemeyle de 25 yaş altındaki işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ortadan kaldıracağı ifade ediliyordu. 

Teklifin, Genel Kurul’da görüşülmeye başladığı gün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak bir açıklama yapmış; sendika başkanları belirli süreli sözleşme ile çalışan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağına dikkat çekilerek esnek çalışmaya dönük tüm düzenlemelerin geri çekilmesi çağrısı yapmıştı. 

Yeniden değerlendirilecek

Ortak açıklamanın ardından konfederasyon yöneticileri ile AKP yöneticileri arasında bir dizi görüşme gerçekleşti. Son olarak Türk-İş yöneticileri AKP grubunu ziyaret ederek Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile görüştü. Görüşmede MHP Grup Başkanvekilleri de hazır bulundu.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıştık. AK Parti ve MHP’den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Bu maddeler işverenin lehine, kötü bir düzenleme. Hayırlı müjdeli haber bekliyoruz” dedi.

Uzlaşma doğrultusunda son dakika bir değişiklik olmazsa verilecek değişiklik önergeleriyle 33 ve 37. maddeler teklif metninden çıkarılacak.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.