DünyaManşet

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: Ordu, halka ve seçimle göreve gelenlere itaat etmeli

0

Darbe girişimi yaşanan Ermenistan‘da, Başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı‘ndan halka seslenen Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenilerin darbeye izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Başbakan Paşinyan, “İstifama ancak halk karar verebilir çünkü beni halk seçti” dedi.

Muhalefet ittifakı Vatan Kurtuluş Hareketi destekçileri de “Genelkurmay’a ve silahlı kuvvetlere destek verme” ve Paşinyan Hükümetini istifaya zorlama çağrısıyla sokağa çıktı.

Paşinyan’ın destekçileri ve muhalifler arasında gerilim yaşandı.

‘Ordu, seçimle göreve gelene itaat etmeli’

“Ordu, halka ve seçimle göreve gelenlere itaat etmeli” diyen Başbakan Nikol Paşinyan, şu açıklamalarda bulundu:

Seçilmiş bir başbakan olarak, bütün generallere, subaylara ve askerlere emir veriyorum: Ülkenin sınırlarını ve toprak bütünlüğünü koruma görevini yerine getirin.”

Sarkisyan’dan itidal çağrısı

Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, durumun barışçıl bir biçimde çözülmesi için acil önlemler aldığını söyledi:

Herkesi – devlet organlarını, kolluk kuvvetlerini, siyasi güçleri, tüm vatandaşları – itidal ve sağduyu göstermeye çağırıyorum. Her türlü düşünülmeden edilmiş söz veya eylem, gerilimi artırıyor ve krizi derinleştiriyor.

Devlet başkanlığının dengeleyici bir organ olarak rolünü yeniden teyit ederek, gerginlikleri yatıştırmak ve durumu barışçıl bir şekilde çözmenin yollarını bulmak için acil önlemler alıyorum.”

Rusya ve Türkiye’den açıklama

Rusya’dan ilk açıklamayı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptı. Ermenistan’daki yaşanan olaylarla ilgili taraflara sükunet çağrısı yapan Peskov, “Ermenistan’da yaşanan olayların tamamen ülkenin iç meselesi” olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da darbe girişimini şiddetle kınadıklarını belirterek, “Halk yönetimin istifasını isteyebilir bunlar doğal şeyler ama askerlerin seçimle işbaşına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, baskı altındaydı

Nikol Paşinyan, geçtiğimiz yıl Azerbaycan’la karşı karşıya geldikleri Dağlık Karabağ savaşı sonrasında istifa baskısı altındaydı.

Savaşın sonunda öfkeli vatandaşlar Meclisi basmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.