ManşetDünyaTürkiye

Dolmabahçe görüşmesi sona erdi: Rusya operasyonları azaltacak

0

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul Dolmabahçe görüşmesi sona erdi. Heyetlerden ilerleme kaydedildiğine dair açıklamalar geldi.

Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak, “Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in danışmanı Vladimir Medinsky de müzakerelerin yapıcı olduğunu ve Rus heyetinin Kremlin‘e rapor vereceğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelere sonraki seviyelerde iki ülkenin dışişleri bakanlarının şekil vermeleri öngörülmektedir” açıklamasını yaptı.

Ukrayna, Türkiye dahil 8 ülkeden garantörlük istedi

Ukrayna heyeti üyeleri, Türkiye, İsrail, Fransa, ABD, İngiltere,Almanya, Polonya ve Kanada‘yı garantör olarak görmek istediklerini belirtti.

Heyet, Kiev‘in tarafsızlık statüsü karşılığında bu ülkelerin gelecekte Ukrayna’nın güvenliğini “garanti etmelerini” ve yabancı askeri üs ve güçlere ev sahipliği yapmama sözü vermelerini teklif etti.

Ukrayna heyetinden David Arakhamia, isteklerini NATO’nun beşinci maddesine benzeterek şunları söyledi:

“Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir, Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil.

Ukrayna, herhangi bir nihai anlaşmanın, Ukrayna halkının referandum yoluyla rızasını alması ve savaşı sona erdirmesi gerektiğini de belirtti.

Ukraynalı yetkililer ilk kez, Rusya’nın işgal ettiği topraklar üzerindeki olası tavizlerin ana hatlarını çizerek, 2014 yılında Rusya’nın ilhak ettiği Ukrayna yarımadası Kırım‘ın statüsü hakkında 15 yıllık bir müzakere süreci önerdi.

Mykhail Podolyak, Rusya’nın artık Ukrayna’nın bir parçası olarak tanımadığı Donbas‘ın, iki lider arasındaki görüşmelerde tartışılabileceğini söyledi. Podolyak,  “Aşağı yukarı tüm tartışmalı konuları görüştük, tekliflerimiz yapıldı” dedi.

Rusya’dan ilk adım

Moskova, karşılıklı güveni artırmak ve daha sonraki müzakereler için gerekli koşulları yaratmak için çatışmaların devam ettiği Kiev ve Çernigiv yakınlarındaki askeri faaliyetleri “büyük ölçüde azaltacağını” söyledi.

Rusya, ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğinin bir işareti olarak, Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski arasında bir görüşme yapılabileceğini de söyledi.Rusya’nın baş müzakerecisi Vladimir Medinsky, Kremlin‘in Ukrayna ile Rusya arasında bir barış anlaşması taslağı hazır olduğunda böyle bir toplantı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya ayrıca, Putin ile Zelenski arasında olası bir görüşmenin zaman çizelgesini hızlandırmaya hazır olduğunu da ifade etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.