İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Kavala’dan Çavuşoğlu’na yanıt: Cezaevinde tutmak için uydurulmuş iddialar

0

Gezi davası dolayısıyla Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan hak savunucusu, iş insanı Osman Kavala, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ve kendisine dair söylediklerini değerlendirdi.

Kavala, Çavuşoğlu’nun Gezi direnişine kaynak aktarıldığı iddiasıyla ilgili hiçbir bulgu, bilgi, hatta bir işaret ortaya konamadığını yazdı.

Gezi Davası’nda karar: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara 18 yıl hapis

‘Gezi’yi itibarsızlaştırmak için uydurulmuş iddialar’

Osman Kavala’nın açıklaması şöyle:

“Gezi olaylarına benim üzerimden yurtdışından kaynak aktarıldığı, Gezi protestolarını itibarsızlaştırmak ve beni cezaevinde tutmak için uydurulmuş bir iddiadır. Yıllardır uğraşılmasına rağmen bu iddiaya yönelik hiçbir bulgu, bilgi, hatta bir işaret ortaya konamamıştır.

Benim beş yıla yakın süre cezaevinde tutulmamı sağlayan yargılama süreci ve Gezi davası, yoğun hukuksuzluklar temelinde yürütülmüştür.

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı’nın yaptığı gibi, Gezi olaylarıyla ilgili asılsız iddiaları tekrarlayarak AİHM’in tespit ettiği ve verdiği kararlarda sona erdirilmesini istediği vahim insan hakları ihlallerini meşrulaştırmaya çalışmak, kabul edilebilir bir şey değildir.”

Ne olmuştu?

Türkiye’yi 29 Temmuz’da ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock ve Çavuşoğlu’nun düzenlediği ortak basın toplantısında Kavala’nın yargılanma süreci gündeme gelmiş; Alman bakan Kavala’nın AİHM kararları gereği serbest bırakılmasını talep edince Çavuşoğlu şunları söylemişti:

Çavuşoğlu’ndan AİHM kararlarını hatırlatan Baerbock’a: Foncu, iki yüzlü

“Osman Kavala’yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonladığınızı biliyoruz. Sizlerin ne kadar destek verdiğini biliyoruz. O nedenle Osman Kavala konusunu sürekli gündemde tutuyorsunuz.”

İhlal prosedürü başlatıldı

AİHM 10 Aralık 2019’da Kavala’ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiş; dosya, üye devletlerin kararlara uymasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, mahkeme kararının uygulanmamasıyla ilgili ihlal prosedürü başlatmasının ardından Büyük Daire’ye taşınmıştı. 

AİHM’den ihlal kararı: Kavala derhal serbest bırakılmalı

Büyük Daire,11 Temmuz’da açıkladığı kararında, Türkiye’nin, AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46/1. maddesini ihlal ettiğini belirlemişti. Karara karşı tek karşı oy, Türkiyeli yargıç Saadet Yüksel’den gelmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ihlal tespiti üzerine aralarında  Türkiye’nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunabilecek yaptırımlarda bulunması bekleniyor. 

Avrupa Konseyi, Kavala davasıyla ilgili Türkiye hakkında ihlal sürecini başlattı

You may also like

Comments

Comments are closed.