Kültür-SanatManşetTürkiye

Erdoğan’ın müzik yasağı açıklamasına tepki: #KusuraBakıyoruz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanacak normalleşme adımlarını açıklarken “Müzikle ilgili sınırlamayı da 24.00’e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” ifadelerini kullanmasına insanlar sosyal medyada #kusurabakıyoruz etiketiyle tepki gösterdi.

Başta pandemi döneminin en çok etkilenen sektörlerinden biri olan eğlence sektöründen müzisyenler ve sanatçılar tarafından gelen tepkiye kısa sürede birçok vatandaş dahil oldu.

‘Müzik halk sağlığı sorunu değildir’

Daha önce de müzik üzerindeki kısıtlamaları protesto etmek amacıyla İstanbul Maçka Parkı’nda açık hava konseri düzenleyen ünlü rock grubu Redd paylaşımında şunları söyledi:

‘Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’ye çekiyoruz, kusura bakmasınlar kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok’  demek bilimsel bir gerekçe olamaz. yaşam biçimine müdahaledir. Müzik halk sağlığı sorunu değildir.”

‘Rahatsız oluyorsan dinleme beyefendi’

Gaye Su Akyol tarafından yapılan paylaşımda ise “Rahatsız oluyorsan dinleme beyefendi #kusurabakıyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Ünlü sanatçı başka bir paylaşımında ise “Anadolu’nun müzik, sinema, tiyatro girmeyen tek bir köyü kalmayana kadar… Direnişimizle, özgürlüğümüzle, tutkumuzla, sazımızla sözümüzle yüz yıllardır buradaydık, yüzlerce yıl daha burada olacağız. Siz gideceksiniz, biz kalacağız” dedi.

‘Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’

Sanatçı Cem Adrian, “Yıllardır verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı hepinizden özür dileriz” sözleriyle Erdoğan’ın sözlerine tepki gösterdi.

Aylin Aslım ise “Müzik rahatsızlık vermez, rahatsız ruhlara şifa olur. Müzisyen rahatsız etmez, sanatını icra eder. #kusurabakıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Müzisyenlerden bireysel konserler

Erdoğan’ın ifadelerine tepki gösteren birçok müzisyen ise bireysel eylemler gerçekleştirerek gece saat 24.00’ten itibaren balkonlarda ve sokaklarda müzik yaptı.

Berke Özgümüş tarafından yapılan paylaşımda “Müziğinizi duyurun. Biz alkışımızı aldık” ifadeleri kullanıldı.

Ağaçkakan gözaltına alındı

Erdoğan’ın müzik yasağına tepki göstererek İstanbul Kadıköy’de bulunan Mehmet Ayvalıtaş parkında konser vereceğini söyleyen Ağaçkakan ise altı dinleyicisiyle birlikte gözaltına alındı.

‘Kabul etmemeye davet ediyoruz’

Müzisyen Onur Olgun ise “Ne Münasebet Band olarak bu keyfi yasakları kabul etmiyoruz ve #kusurabakıyoruz Hepinizi de bu durumu kabul ‘etmemeye’ davet ediyoruz” diyerek teraslarında müzik yaptıkları bir videoyu paylaştı. 

Altun: Eski Türkiye alışkanlıklarını terk edemeyenler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  ise gelen tepkilerin ardından yaptığı açıklamada “Yeni normalleşme uygulamalarına milletimizle birlikte sevinmek yerine ideolojik bir çarpıtmayla ‘müziğin engellendiği’ şeklinde tezvirat ve manipülasyona sarılanlar olmuştur” ifadelerini kullandı.

Müzikli eğlence mekanlarının tüm dünyada belirli bir zaman dilimine göre düzenlendiğini iddia eden Altun,  “Sayın Cumhurbaşkanımız, dünyada da benzer örnekleri olan bu uygulamaya ilişkin genel bir kaideye işaret etmiştir” dedi.

Altun söz konusu tartışmaları “eski Türkiye alışanlıklarını terk edemeyenlerin sahte bir yaşam tarzı tartışmasıyla suni bir gündem oluşturma girişimi” olarak nitelendirdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.