Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Kürtçe müzik konserini ‘gerekli izinler alınmadı’ diye iptal eden belediye, pankartı kendi asmış

0

Dersimli sanatçı Aynur Doğan‘ın 20 Mayıs’ta Kocaeli’nin Derince ilçesinde yapılması planlanan konseri, AKP‘li belediye tarafından “detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilerek” iptal edildi.

Derince Belediyesi dün Twitter’dan yaptığı “İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacak olduğu konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir” açıklamasının ardından sanatçılar ve siyasilerden tepkiler geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Geceye Dar Hejiroke iyi gider…” mesajıyla Aynur Doğan’ın seslendirdiği “Dar Hejiroke” parçasını paylaştı ve şöyle dedi: Gece müzik yasak. Gençler KPOP seviyor, yasak. AKP belediyesinde Kürtçe müzik yasak. Eğlenmeyi yasaklayan bir anayasa değişikliği getirsinler, yakışır onlara. Özgür doğduk, özgür öleceğiz bu vatanda. Bunu kafana sok AKP.”

Faşistiz ama itiraf edemiyoruz

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş “Kürtçe dil bayramı gününde Aynur Doğan konserine yasak. Kürt ve Kürtçe düşmanı değilsiniz, öyle mi?” diye sorarken TİP milletvekili Ahmet Şık da “Doğrusu şudur: AKP’li Derince Belediyesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününde ilçe sınırları içinde yapılacak konserde Kürtçe müziğin en güçlü seslerinden Aynur Doğan’ın sahne almasını engellemiş. Kısaca “Faşistiz ama itiraf edemiyoruz” demişler.” dedi.

Deva Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Kürtçe müzik düşmanlığı…?!? Düşüncesi bile öyle canımı sıkıyor, içimi daraltıyor ki kendi milletine açık düşmanlık olan uygulaması herşeye rağmen her seferinde beni hayretler içinde bırakıyor…” ifadelerini paylaşırken, Gelecek Partisi Genel Bakşanı Ahmet Davutoğlu, “Hangi cüretle, hangi akla hizmetle Kürtçe müziği yasaklamaya kalkarsınız!” çıkışını yaptı.

Sanatçı Aylin Aslım “Aynur Doğan Antarktika hariç her kıtanın her ülkesinde konser veren bir dünya sanatçısı” hatırlatmasında bulunukren Ceylan Ertem de Doğan’a şu sözlerle destek verdi: ‘Aynur Doğan konseri yasaklamak’ kadar rezilce bir şey duymamıştım son günlerde. KARDEŞLİK KAZANACAK! Aynur’umun yanındayım.”

Gerekli izinler alınmadı bahanesine cevap

Tepkiler üzerine yeniden açıklama yapan AKP’li Derince Belediyesi, öncesinde uygunsuz bulduğunu söylediği konserin iptaline gerekçe olarak “gerekli izinlerin alınmadığını” öne sürdü:

“Bugün iptal edildiği açıklanan konser organizasyonu, etkinlik öncesi yetkili mercilerden gerekli izinlerin alınmayarak, resmi işlemlerin yapılmaması ve bu süreçte uygun olmayan şekilde bilet satışı gerçekleştiğinden dolayı iptal edilmiştir.”

Konserin yapımcı firması ise şu açıklamayı yaptı:

“40 gündür yasal bir satış sitesi olan passo.com’da satışta olan, belediyenin katkılarıyla pankartları asılan ve bu katkılar için teşekkür ettiğimiz konserimizin iptal edilişini üzülerek duyuruyoruz.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.