İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

İzmir’de müzik yasağını protesto eden sanatçılar: Neşeyi müzik ile örgütleyeceğiz!

0

İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) ve Turizm, Eğlence, Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) pandemi döneminde  ilan edilen ve hala kaldırılmayan müzik yasağına karşı sokakta şarkılarla protesto yaptı.

Covid-19 pandemisi sırasında gece 12.00’den sonra müzik çalmak yasaklanmış, maske dahil tüm önlemlerin kaldırılmasına rağmen yasak, gece 01.00’e uzatılarak sürdürülmüştü.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde TEHİS İzmir Sözcüsü Okan Kılınç‘ın okuduğu ortak basın açıklaması sırasında “Ayrımsız yasaksız özgürce müzik üretmek güvenceli çalışmak ve insanca yaşatmak istiyoruz” pankartı açıldı,  “Biz yine gezi makamında çalmaya devam edeceğiz”, “Hesabı biz ödemeyeceğiz”,  dövizleri taşındı:

Müzisyenin emeğini böylesine değersiz saymanın yanında son dönemde bir de yasaklar ile katmerleşen bir ayrımcılık politikası sırtımıza bindirilmek isteniyor. Maske takmak bile artık mekanlarda zorunlu değilken, müzik yasağını sürdürmenin bir izahı yoktur. Fabrikalarda ve işyerlerinde saatlerce çalışan emekçi halk, hemen yatsın uyusun aman sakın eğlenmesin, aman bir araya gelmesin istiyorlar. Bu müzik emekçilerinin işine, ekmeğine yapılmış kasıtlı bir müdahaledir.”

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre, Açıklama sırasında sık sık, “Ayrım sansür yasak değil hak istiyoruz”, “Sanata müziğe ekmeğime dokunma” ve “Müzik susmaz susturulamaz” sloganları atıldı.

Son dönemlerde bazı sanatçıların konserlerinin iptal edilmesine de değinilen açıklamada, “Yine Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe oyununun engellenmesi çok acıdır ve kabul edilemez! İktidarın kendisi gibi düşünmeyen birçok sanatçıya yönelik yasaklamaları ve engellemeler ne ilktir ne de son olacak” denildi.

Müzik emekçilerine, emeklerinin değersiz ve görünmez kılınmasına, ayrımcılığa, yasaklara karşı insanca çalışma koşulları ve onurlu bir yaşam için dayanışmaya, seslerini birleştirmeye, örgütlenmeye çağıran açıklamanın ardından sanatçılar, getirdikler  enstrümanlarla şatrkılar söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.