DünyaManşet

Endonezya’daki Merapi Yanardağı faaliyete geçti: 11 dağcı öldü, 12’si kayıp

0
Güney Asya ülkesi Endonezya’nın en aktif yanardağı olan Merapi dün faaliyete geçti.  Püskürme sırasında bölgede bulunan en az 11 dağcının öldüğü, 12 dağcının ise kayıp olduğu bildirildi. Ancak yanardağın yol açtığı güvenlik tehlikesi nedeniyle arama çalışmaları askıya alındı.

Endonezyalı yetkililer, patlama sırasında bölgede en az 75 kişi bulunduğunu açıkladı. Bunlardan 26’sı henüz tahliye edilmedi. Padang Arama Kurtarma Teşkilatı başkanı Abdul Malik, “Tahliye edilmemiş 26 kişi var, bunlardan 14’ünün nerede olduğunu bulduk: Üçü hayatta ama 11’i yaşamını yitirdi” dedi.

Hastaneye kaldırılan yaralıların “güçsüz olduğu ve vücutlarında yanıklar bulunduğu” belirtildi. Kayıp 12 dağcıyı arama çalışmalarının ise ne zaman başlayabileceği bilinmiyor.

Pazar günkü patlamanın video görüntülerinde, gökyüzüne yayılan büyük bir volkanik kül bulutu ve enkazla kaplı arabalar ve yollar görülüyor. Bugün de devam eden patlamalar nedeniyle kurtarma görevlileri bölgeye müdahale edemiyor.

Marapi, dün yaklaşık 3 kilometre kadar yükseğe çıkacak şekilde kül püskürttü. Kratere 3 kilometreden fazla yaklaşmak da yasaklandı.

Endonezya, Pasifik’teki “Ateş Çemberi” olarak adlandırılan bölgede yer alıyor ve ülkede aaralarında 2.891 metrelik (yaklaşık 9.500 ft) Marapi Dağı’nın da bulunduğu 127 aktif yanardağ bulunuyor.

Ülkenin dört aşamalı uyarı ölçeğinde ikinci alarm seviyesinde yer alan Marapi Dağı, Sumatra‘nın en aktif yanardağları arasında yer alıyor. Volkanın bilinen en ölümcül patlaması 1979’da meydana gelmiş; patlama 60 kişinin ölümüne neden olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.