Kazdağları GünlüğüDoğa MücadelesiManşet

EGEÇEP Kazdağları’ndaki çadırlı nöbetçilere desteğe gidiyor

0
Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) yaklaşık 10 aydır Kirazlı’da Alamos Gold’un Kazdağları’nda yapmak istediği maden projesine karşı çıkmak için çadırlı nöbet tutan eylemcilere desteğe gideceğini açıkladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan platform, oradaki nöbetçilere kesilen 57 bin 500 liralık cezanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Platform “Onlar ceza değil ödül hak ediyor” dedi.

Koronavirüs gerekçesiyle uzaklaştırma

Kazdağları’nda kendilerini izole etmiş bir şekilde nöbetlerine devam eden aktivistlere ilk önce koronavirüs sebebiyle alanı boşaltmaları gerektiği belirtilmişti.

Buna rağmen alanda kalmaya devam eden kişilere ise ‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla toplam 57 bin 240 lira idari para cezası kesilmişti.

Seyahat izni başvurusu yapıldı

Açıklamada EGEÇEP’li temsilcilerin, İzmir Valiliği’ne başvurarak, Kazdağları’na destek amacıyla Çanakkale’ye gidebilmek için seyahat izni verilmesini istedikleri belirtildi.

Platform “Sadece temsilcilerimizin başvurmasının nedeni, kalabalık katılımla pandemi koşullarını zorlamamaktır” dedi. Taleplerinin Anayasal bir hak olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu taleplere yer verildi:

  • Madencilere değil doğaya sahip çıkın.
  • Madencileri değil, doğayı, yaşamı savunan gençlerimizi koruyun.
  • Olası doğa tahribatını belgelemek dışında amacı olmayan drone uçuşları üzerindeki yasağı kaldırın.
  • Alamos Gold’un ruhsat süresi sonlandığı halde faaliyetleri devam etmektedir. Maden, derhal kapatılmalıdır. Bu duruma, yasadışı olarak göz yuman yetkililer hakkında soruşturma başlatılmalıdır.

Ruhsatı 13 Ekim 2019’dan bu yana yenilenmeyen şirket hala alanda duruyor.

‘Para cezası iptal edilsin’

  • Halen, yüz binlerce ağaç keserek doğa talanını devam ettiren Alamos Gold maden şirketinin bu talanı önlenmeli, verdiği zararlar tazmin ettirilmelidir.
  • Kaz Dağları talanına karşı yürütülen nöbeti bitirme niyetiyle uygulanan tahliye kararından kesinlikle geri dönülmeli, verilen para cezası iptal edilmelidir.

Açıklama “Kazdağları Direnişçileri yalnız değildir. Salgın bahane edilerek onlara ceza verilmesini şiddetle kınıyor, Fiili bir müdahalenin gayrimeşruluğunu ve karşısında duracağımızı hatırlatıyoruz” ifadeleriyle son buldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.