EkolojiEnerjiManşet

Ermenek katliamı sanığı, Aydın’da zeytinliklere kömür madeni açmak istiyor

0

Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi‘nin ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey’in ortağı olduğu Seba Madencilik, Aydın’ın Efeler ilçesinin Dalama Mahallesi kırsalında kömür ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Karaman‘ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014’te 18 işçinin hayatını kaybetmişti Özbey, katliamın yaşandığı maden ocağının ortaklarından biri. Facianın ardından ocağın diğer sahibi  Saffet Uyar 13 yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmış; işletmenin teknik nezaretçisi Ali Kurt’a da 13 yıl dokuz ay hapis cezası verilmiş; diğer 16 sanık beş yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılmıştı. Özbey ise ‘tali kusurlu’ görülerek beraat etmişti.

Tam ÇED sınırında ruhsat başvurusu

Artı Gerçek‘in aktardığına göre, Bakanlığın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı proje kapsamında şirket 835,30 hektar büyüklüğe sahip ruhsat sahasının 24,93 hektarında kömür çıkarmak istiyor.

Yakın zamanda ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, kazı ve döküm alanı 25 hektarın üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirketler ise genellikle projelerini 25 hektarın altında tutarak bakanlıktan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alma yoluna gidiyor.

Tarım, orman ve zeytinlik alanı

Yılda 20 bin ton kömürün çıkarılması planlanan kömür ocağı konut alanına 2 bin 100 metre ve Madra Çayı’na ise bin 700 metre uzaklıkta. Proje alanıise Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘Orman ve Tarım alanı’ olarak yer alıyor. Arazinin bir kısmı orman alanı, diğer kısmı ise tapulu arazilerden oluşuyor.

Ocağın açılmak istendiği alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda ise zeytinlik olarak kayıtlı. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre söz konusu projeye izin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin vermemesi gerekiyor.

Proje hayata geçerse 25 hektarlık alandaki binlerce zeytinlik kesilme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Çevredeki zeytinler de madencilik faaliyetinden olumsuz etkilenecek.

Hüseyin Hüsnü Özbey, maden katliamının yaşandığı Ermenek kömür madeni sahasının işletme ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Anonim Şirketi’nin hem ortağı hem de bir dönem mesul müdürü idi. Maden katliamı sonrası hazırlanan raporda Hüseyin Hüsnü Özbey ‘tali kusurlu’ olarak sayılmış ve beraat etmişti.

Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik işçileri ise eylül 2020’de aylarca ücret ödenmediği için eylem yapmıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.