Kazdağları GünlüğüDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Kazdağları’nda ruhsatsız şirkete izin, çadırlı nöbetçilere 57 bin lira ceza

0

Kazdağları’nda Alamos Gold tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı alanda 290 gündür çadırlı nöbet tutan aktivistlere ‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla toplam 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

Her Yer Kazdağları tarafından yapılan açıklamada ceza gerekçesi olarak Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu‘nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, dron uçurmanın yasaklanmasını içeren kararının gösterildiği belirtildi.

‘Piknik yapmıyoruz, yaşamı savunuyoruz’

Aktivistler, kişi başı 3 bin 180 liradan dört gün üst üste kesile cezaya “Biz burada piknik yapmıyoruz. Biz Kazdağlarımız ve burada yaşayan milyonlarca can, açgözlü şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa bu bunca talana izin vererek doğayı korumayanların, bir suç varsa bu da doğayı katleden şirketlerindir” sözleriyle tepki gösterdi.

Aktaş: Çok fazla destek çağrısı geldi

Çadır Nöbetinden Ferzan Aktaş Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, gelen ceza sonrası çevrelerinden çok fazla destek çağrısı geldiğini belirtti. Aktaş, “Tanımadığımız kişiler bile aradı. ‘Çocuklar burada yalnız değilsiniz. Seve seve parayı toplayıp ödeyebiliriz’ dediler. Ama biz bu parayı ödemek değil karara itiraz etmek istiyoruz” dedi.

Kendilerinin izole bir şekilde yaşadıklarını anlatan Aktaş, kesilen cezanın onların durumuyla alakalı olmadığını ve sadece onları yıldırmak için yapıldığını söyledi.

‘Biz zaten toplumda izole yaşıyoruz’

Aktaş “Kabahatler Kanunu üzerinden toplum sağlığını bozduğumuzu iddia ediyorlar. Ancak kesilen ceza sokağa çıkma yasağını ihlale uygulanan bir ceza. Biz burada tamamen toplumdan izole bir şekilde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktaş, kendilerine nöbetin 270’inci gününde Çanakkale Orman Müdürlüğü’nden gelen görevlilerin yeni koronavirüs salgınını gerekçe göstererek alanı terk etmeleri çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Sonrasında bu karara itiraz ettiklerini belirten Aktaş, itirazlarına herhangi bir cevap alamadıklarını söyledi.

Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

‘Bu ceza bir ilk değil’

Aktaş, kararın kendilerine tebliğ edilmesinden sonra da alana görevlilerin gelip alanda kaç kişi olduğunu, hala alanı terk edip etmediklerini sorguladıklarını ve en sonunda da toplu olarak ceza yazdıklarını iletti.

Bu cezanın ilk kez başlarına gelmediğini hatırlatan Aktaş “Daha önce de yaz boyunca her gün 150’şer liradan çadır kurmamız gerekçe gösterilerek ceza yazılmıştı. Biz bu cezaların hepsine itirazlarımızı sunduk çünkü biz burada doğayı korumak için bulunuyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.