İklim KriziManşet

Dünyanın en büyük yolcu gemisi yola çıktı: İklim aktivistleri tepkili

0

Dünyanın en büyük yolcu gemisi, Royal Caribbean International‘a ait “Icon of the Seas” gemisi yaklaşık 8 bin yolcusuyla bugün ABD’nin Miami kentinden Karayipler’e gitmek üzere denize açıldı.

365 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük yolcu gemisi Icon Of The Seas’nin inşası için 1.5 milyar sterlin harcandı. Gemi, 250 bin ton ağırlığıyla Titanik’ten beş kat daha büyük.

Üretici firmaya göre geminin 6 motoru dizele göre daha çevreci olduğu iddia edilen sıvılaştırılmış doğalgaz  (LNG) ile çalışıyor. Ancak iklim ve ekoloji grupları bunun tam tersini savunuyor.

Deniz gaz yağından yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonu

Aktivist grupların en büyük endişesi, dev geminin sızdıracağı metan gazı.

Ayrıca cruise gemileriyle yapıla yolculuklar da bir milyar araçtan daha fazla kükürt yayıyor. Brüksel merkezli Ulaşım ve Çevre adlı bir sivil toplum örgütünün geçen haziranda yayımladığı rapora göre, Avrupa’nın en işlek limanlarında cruise gemilerinin neden olduğu kirlilik pandemi öncesi seviyelere dönmüş durumda;  kükürt oksit miktarı ise  2019’daki seviyeye kıyasla yüzde 9’luk bir artış göstererek 2022’de 509 tona (t) ulaştı. Aynı dönemde metan emisyonlarının da beş kat artarak 7 bin 804 tona ulaştığını tespit edildi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YOLCU GEMİSİ OLAN - Sputnik Türkiye, 1920, 29.01.2024

Cruise gemisi uçaktan daha çevre dostu bir tatil seçeneği mi?
Yolcu gemileri yeşil enerji seçeneklerini göz ardı ederek emisyon ve hava kirliliğine yol açıyor
Amsterdam’dan büyük yolcu gemilerine yasak: Sürdürülebilirlik amaçlarına uygun değil
‣ Avrupa’nın LNG kapasite artışı talebi geride bırakıyor

Çevre politikası düşünce kuruluşu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi‘nin (ICCT) Denizcilik Programı Direktörü Bryan Comer, “Bu, yanlış yönde atılmış bir adım. LNG’yi deniz yakıtı olarak kullanmanın, deniz gaz yağından toplamda yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonuna yol açtığını tahmin ediyoruz” dedi.

Royal Caribbean’a göre ise gemi, Uluslararası Denizcilik Örgütü‘nün modern gemiler için öngördüğünden yüzde 24 daha fazla enerji verimliliğine sahip.

Karbondioksitten 80 kat daha kötü

Isınma etkileri açısından metan, 20 yıl içinde karbondioksitten 80 kat daha kötü, bu nedenle metan emisyonunun azaltılması küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmasında kilit rol oynuyor.

Icon of the Seas gibi yolcu gemileri, sektör uzmanlarına göre “metan kayması” olarak bilinen yanma süreci sırasında atmosfere metan sızdıran düşük basınçlı, çift yakıtlı motorlar kullanıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.