DünyaEkonomiEnerjiManşet

Avrupa’nın LNG kapasite artışı talebi geride bırakıyor

0
Fotoğraf: Dwayne Senior / Bloomberg

Avrupa‘nın Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) kapasitesi ile talep arasındaki fark açılmaya devam ediyor.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü‘nün (Institute for Energy Economics and Financial Analysis/IEEFA) Avrupa LNG takipçisinden yeni veriler, Avrupa’nın 2022’nin başından bu yana altı yeni LNG terminali eklediğini, ayrıca daha önce yedeğe alınan bir terminal ve limana yanaşmış ancak henüz faaliyete geçmemiş yeni bir yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) eklediğini gösteriyor.

Ancak LNG ithalatı durağanlaştı ve gaz tüketimi düşmeye devam ediyor.

Ocak-eylül döneminde Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’nın LNG ithalatı yıllık bazda sadece yüzde 4 artışla 125 milyar metreküpe ulaştı. Ancak son haftalarda düşüş eğilimi göstermeye başladı: Eylül ayındaki ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 azaldı.

Dolayısıyla 2030 yılına kadar planlama aşamasında olan 143 milyar metreküplük ilave yeni LNG ithalat kapasitesinin atıl olacağı öngörülüyor. Avrupa’nın LNG kapasitesini 406 milyar metreküpe çıkaracak olan bu kapasite, IEEFA’nın o yıl için öngördüğü 150 milyar metreküplük LNG talebi rakamının neredeyse üç katı.

Fotoğraf: Vladimir Serebryanskiy / Dreamstime

‣ Analiz: Yenilenebilir enerjideki büyüme AB’nin enerji güvenliğini artırdı
‣ Güneş ve rüzgar AB’de gazı yerinden etti

LNG kapasitesi neden artırılıyor?

Avrupa’nın LNG ithalat kapasitesini arttırmak için acele etmesi, Rus gazına olan bağımlılığı azaltma ihtiyacından kaynaklanıyordu. Ancak Avrupa Gazprom‘un boru hattı hacimlerinden kaçınmayı başarırken, Rusya‘nın Avrupa’ya LNG tedariği Ocak-Eylül 2023 arasında yıllık bazda sabit kaldı.

İspanya ve Belçika‘nın 2023’te LNG ithalatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 oranında artırmasıyla birlikte, üst satırdaki rakamlar ulusal farklılıkları gizliyor. Belçika ve Fransa‘daki terminaller de Yamal projesinden Rus LNG hacimlerini aktarmaya devam ediyor. Bu dönemde Rus LNG ithalatını önemli ölçüde artıran Fransa, İspanya ve Belçika olmasaydı tablo çok daha olumlu görünecekti.

Fransa ocak-eylül döneminde Rusya’dan LNG ithalatını yıllık bazda yüzde 41 arttırırken, İspanya ve Belçika hacimlerini yaklaşık yüzde 50 arttırarak Rusya’nın kasasını önemli ölçüde büyüttü.

Fotoğraf: IEEFA

LNG ithalat kapasitesinin 2021 seviyelerinden 143 metreküp artışla 2030’da 406 milyar metreküpe ulaşması öngörülürken, kıtanın gaz talebini azaltma politikalarını sürdürmesiyle gaz tüketiminin yaklaşık 400 metreküpe düşeceği tahmin ediliyor.

Avrupa’daki LNG terminallerinin kullanım oranı ocak ila eylül aylarında ortalama yüzde 58 olarak gerçekleşti. Avrupa gaz tüketiminin azalması karşısında, Avrupa’nın 2030 yılına kadar ilave LNG altyapısı inşa etmesine gerek olup olmadığı sorusu gündeme geliyor.

IEEFA enerji analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, bu durumu şöyle yorumladı:

“Gaz talebindeki düşüş, Avrupa’nın enerji güvenliği hedeflerine ulaşmak için daha fazla LNG altyapısına ihtiyaç duyduğu söylemine meydan okuyor. Veriler ihtiyacımız olmadığını gösteriyor. Gaz tüketimini azaltmaya yönelik önemli ilerlemelere rağmen, Avrupa’daki ülkeler Rus boru hatlarına olan bağımlılıklarını, kıtayı değişken fiyatlara daha fazla maruz bırakan yedek bir LNG sistemiyle takas etme riskiyle karşı karşıya.”

Fotoğraf: Bob Mack / Florida Times

‣ AB’nin 2025’te Rus gazından çıkmak için yeni yatırıma ihtiyacı yok: Mevcut kapasite yeterli
‣ G7’de hayal kırıklığı: Gaz ve kömürden çıkış için yine tarih verilemedi

Veriler neler söylüyor?

IEEFA’nın LNG Takipçisi verilerine göre Avrupa, ithalatın yatay seyretmesine ve gaz talebi tahminlerindeki düşüşlere rağmen LNG altyapısı inşasına devam etmeyi planlıyor. Bu arada, Rusya’nın LNG arzı sabit seyretti.

Avrupa 2022’nin başından bu yana 36,5 milyar metreküplük yeni LNG  kapasitesi eklerken, LNG tüketimi 2022’nin aynı dönemindeki 46,2 metreküplük  artıştan 2023’ün başına kadar sadece 4,8 metreküp arttı.

Rusya’nın Avrupa’ya LNG arzı 2023’te de sabit kalacak ve İspanya, Fransa ve Belçika en büyük ithalatçılar olacak.

Ocak-Eylül 2022 arasındaki Avrupa LNG ithalatı 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 62 artarken, 2023’teki LNG ithalatı bir önceki yıla kıyasla sadece yüzde 4 artarak yatay seyretti. Bu arada, Avrupa Birliği kış gazı depolama hedeflerine planlanandan önce ulaştı.

Sadece Avrupa Birliği ocak ila temmuz arasında LNG ithalatı için 41 milyar euro harcarken, bu durumdan en çok faydalananlar ABD (17,2 milyar euro), Rusya (5,5 milyar euro) ve Katar (5,4 milyar euro) oldu.

Eylül 2023 itibariyle Avrupa Birliği, Türkiye ve İngiltere toplam 125 milyar metreküp LNG ithal etti.

Avrupa LNG terminallerinin yıllık ithalat kapasitesi, yeni terminallerin devreye girmesiyle 2030 yılına kadar 406 metreküpe ulaşacakken, kıtanın toplam gaz talebinin aynı dönemde yaklaşık 400 metreküpe düşmesi bekleniyor.

‣ AB anlaştı: Doğal gaza tavan fiyat

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.