Ekolojiİklim KriziManşetUncategorized

Amsterdam’dan büyük yolcu gemilerine yasak: Sürdürülebilirlik amaçlarına uygun değil

0

Ziyaretçi sayısını ve çevre kirliliğini azaltmayı amaçlayan Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da belediye, büyük yolcu gemilerinin kent merkezine demirlemesini yasakladı. Siyasetçiler, büyük gemilerin kentin sürdürülebilirlik amaçlarına uygun olmadığını belitti.

Büyük yolcu gemileri, kitlesel turizmin bir simgesi oldu ve yasak kararı belediye meclisinde büyük bir çoğunlukla alındı. Karar, Amsterdam’da ana tren garı yakınlarında, IJ nehri kenarındaki yolcu gemisi terminalinin kapanması anlamına geliyor. Bu, başkentte kitlesel turizmi önlemek için alınan son önlemlerden biri oldu.

BBC‘nin aktardığına göre belediye, daha önce de Amsterdam’ın merkezinde sokaklarda esrar içilmesini yasaklamıştı. Mart ayında da belediye, kentte bekarlığa veda partisi yapmak isteyen genç İngiliz erkekleri, gelmemeleri için uyarmıştı.

Amsterdam, kendi popülaritesinin kurbanı oldu ve bazıları parti şehri şöhreti için giden yıllık 20 milyon turisti ağırlamaya başladı.

AFP Haber Ajansına göre, kenti sosyal demokratlar ve çevrecilerle birlikte yöneten merkez sağ D66 Partisi, yaptığı yazılı açıklamada “Kirliliğe yol açan büyük yolcu gemileri, şehrimizin sürdürülebilirlik amaçlarıyla uyumlu değil” denildi.

Açıklamada ayrıca, yolcu gemilerinin kentin tarihi güney kesimi ile Kuzey kısmı arasında yapılması planlanan yeni köprüyle de uyumlu olmadığı vurgulandı.

‣ Cruise gemisi uçaktan daha çevre dostu bir tatil seçeneği mi?

Türkiye’nin tutumu

Cruise gemileri, önemli sera gazı emisyonlarına yol açıyor. Bunun yanı sıra salt hedonizm uğruna belli bir istikamet olmadan seyahat ve kamu yararı olmadan tüketim gibi net-sıfır hedefleriyle çelişen bir yaşam tarzını teşvik etmesi nedeniyle sürdürülebilirlik hedefleriyle örtüşmüyor.

Ancak Türkiye, büyük yolcu gemilerinin İstanbul başta olmak üzere ülke kıyılarında demir atmasını teşvik eden ve kutlayan yaklaşımını sürdürüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.