Dünyada bir ilk: Kosta Rika fosil yakıtları tamamen yasaklamaya hazırlanıyor

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika karbonsuzlaşmaya yönelik tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. 

İklim Haber’de çıkan habere göre, Kosta Rika’nın yeni başkanı Carlos Alvarado, fosil yakıtları yasaklama ve dünyanın tamamen karbondan arındırılmış ilk ülkesi olma planını açıkladı.

38 yaşında eski bir gazeteci olan Alvarado, kararı geçtiğimiz Çarşamba günü göreve başlama töreninde duyurdu.

Ülkenin yeni başkanı Alvarado, “Karbondan arınmak bizim kuşağımızın en büyük görevidir ve Kosta Rika dünyanın ilk ülkelerinden biri olmasa da, bunu başarabilmeli. Temiz ve yenilenebilir enerjilerin kullanılmasını sağlamak için ekonomimizde fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldırmak gibi güzel bir görevimiz var” diyor.

Alvarado geçtiğimiz ay, Orta Amerika ülkesinin bağımsızlığının 200. yılına denk gelen 2021’e kadar ulaşımda fosil yakıt kullanımını sona erdirmek için bir plan uygulamaya başlayacağını da açıklamıştı. 

Kosta Rika elektriğinin %99’undan fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretiyor.

Ancak uzmanlar, çevresel adanmışlığıyla bilinen bir ülkede bile sıfır karbon ulaşım hedefine hızla ulaşmanın zorlu bir meydan okuma olduğuna dikkat çekiyorlar. 

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde çalışan Kosta Rikalı enerji araştırmacısı Jose Daniel Lara, fosil yakıtların birkaç yıl içinde tamamen ortadan kaldırılmasının büyük olasılıkla gerçekçi olmadığını ifade ediyor. Ancak planın bu amaca yönelik daha hızlı harekete zemin hazırlayacağını da ekliyor. 

Kosta Rika, ulaşımda yüzde yüz elektriğe geçiyor

 

(İklim Haber)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli

Avrupa Komisyonu'nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

EN ÇOK OKUNANLAR