Dün Gerze, bugün Tortum: 4 Yaralı

Erzurum‘da köylüler Hidroelektrik Santrali’nin (HES) yapılması için başlatılan çalışmaları engelledi.

Erzurum’un Tortum İlçesi‘ne bağlı Bağbaşı Beldesi’nde köylüler Hidroelektrik Santrali’nin (HES) yapılması için başlatılan çalışmaları engelledi. Sabah erken saatlerde beldedeki birinci köprü üzerinde toplanan yaklaşık 1500 kişi, iş makinelerinin yolunu keserek doğalarını savundu. Çevik Kuvvet, eylemcilere kimyasal gaz ile müdahale etti. Çıkan olaylarda bir polis, bir özel güvenlik görevlisi ve iki köylü yaralandı.

Bağbaşı Beldesi’nde bugün sabah saatlerinde toplanan köylüler, bayraklarla HES’in yapımındaki iş makinelerinin yolunu kapattı. HES protestosu yapan gruba tekerlekli sandalyeleriyle gelen bir grup engelli de destek verdi. İş makinesinin gecişine izin vermeyen grup, ‘Canımızı alırsınız, suyumuzu asla‘, ‘Bu yolda öleceğiz, ama suyumuzu vermeyeceğiz‘ sloganları attı. Köylülerden 30 yaşındaki Gülay Yıldız, “Bağbaşı’nı Somali’ye çevirmelerine izin vermeyeceğiz” derken çocuklarını meyve bahçesinde yetiştirdiği ürünle satarak okuttuğunu belirten Şükriye Salma, HES’in yapımına izin vermeyeceklerini belirtti.

Çevik kuvvet, jandarma, özel güvenlik ve robocopların tedbir aldığı köprüde köylülerin direnişi sürerken 60 yaşındaki Ali Tutkun, çalışmaya başlayan iş makinesinin önüne oturdu. Çevik kuvvet ekibi Ali Tutkun’u kaldırmak için müdahalede bulundu. Kendini yere atarak direnen Ali Tutkun’a vatandaşlar köprü girişine oturarak destek verdi. Polisin Ali Tutkun’a müdahalesine vatandaşlar tepki gösterdi. Bunun üzerine polis, gruba kimyasal gaz ile müdahalede bulundu. Çıkan olaylarda bir polis, bir özel güvenlik görevlisi ve iki vatandaş yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Tortum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Güvenlik görevlilerinin görüşmeleri sonucu vatandaşlar ikna olmayınca iş makinesinin çalışması durduruldu. Polis, jandarma ve özel güvenlik elemanları bölgeden ayrılınca vatandaşlar da evlerinin yolunu tuttu. Köylüler, Ödük Vadisi’ne HES yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek gerekirse gece nöbet tutacaklarını bildirdi.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR