İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Dokuz gazeteci tutuklandı!

0

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de gözaltına alınan ve dört gün sonra ifadeleri alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

MA’nın aktardığına göre; gazetecilerin yaptıkları haberler, sanal medya paylaşımları ve seyahatleri suçlama konusu yapıldı.

Mehmet Günhan ise yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliye önünde bekleyen gazetecilerin aileleri ve meslektaşları kararı, “Özgür basın susturulamaz” sloganları ve alkışlarla protesto etti.

Gazeteciler baskınla, işkenceyle gözaltına alındı: Emniyet görüntüleri müzikle paylaştı
Türkiye’de gazetecilerin son üç günü 

Gazetecilere yöneltilen sorular: Neden seyahat, neden yazı işleri müdürlüğü…

Gazetecilere, Dicle ve Fırat Gazeteciler Derneği’ne (DFG) üyelikleri, yaptıkları haberler, televizyon bağlantıları, sanal medya paylaşımları ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde suikast sonucu katledilen Nagihan Akarsel’in cenaze törenine neden katıldıkları soruldu.

Diren Yurtsever’e neden MA Yazı İşleri Müdürü olduğu soruldu. Yurtsever’e, MA mikrofonu ile birlikte çekilen fotoğrafı gösterildi, kendisiyle birlikte gözaltına alınan gazetecileri tanıyıp tanımadığı soruldu.

Neden seyahat ettin?

Gazeteci Öznur Değer’e TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu’nun Jin TV’ye verdiği ödülü neden aldığı soruldu. Öznur Değer’in yaptığı 67 seyahat, suçlama olarak yöneltildi. Öznur Değer’e, sanal medya paylaşımlarını hangi gerekçeyle yaptığı ve bu konuda kimden talimat aldığı soruldu.

Mezopotamya Ajansı’ndan rahatsız mısın?

Gazeteci Deniz Nazlım’a DFG’ye neden ve nasıl üye olunduğu soruldu. Nazlım’ın çalıştığı Mezopotamya Ajansı’nda rahatsız olup olmadığı sorulması dikkat çekti.

Gazeteci Emrullah Acar’a ise Mezopotamya Ajansı’nda neden çalıştığı ve çalışma arkadaşı olan Selman Güzelyüz’ü nereden tanıdığı soruldu.

Televizyon bağlantıları soruldu

JINNEWS muhabiri Habibe Eren’e, gazeteci Nagihan Akarsel’in katledilmesiyle ilgili yaptığı televizyon bağlantıları soruldu. Savcının Eren’e, “PKK’den talimat aldınız mı?” diye sorulması dikkat çekti.

Haber için kimden talimat alıyorsun?

MA muhabiri Berivan Altan’a sanal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar suçlama olarak yöneltildi. Altan’a, çalışma arkadaşlarının kim olduğu ve haberleri hangi yöntemlerle servis ettiği soruldu. Altan’a, yaptığı haberler için kimden talimat aldığı soruldu.

Gazeteci Selman Güzelyüz’e, gizli tanık beyanları üzerine yaptığı haberlerde kimden talimat aldığı, finansal desteğin nasıl karşılandığı, HDP’nin neden takip edildiği, sanal medya paylaşımları ve “Kürdistan neresi?” diye soruldu.

Ne olmuştu?

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alınan MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın Ankara bürosunda bir süre stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan, dört gün sonra getirildikleri Ankara Adliyesi’nde alınan savcılık ifadeleri dün tamamlanmıştı.

Polisin baskın sırasında yaptığı işkence Emniyet Genel Müdürlüğü‘nün resmi sosyal medya hesabından ‘müzik’ eşliğinde  paylaştığı görüntülere de yansımıştı.

Soruşturma dosyasına “suçun vasıf ve mahiyeti” gerekçesiyle kısıtlılık kararı verilmişti.

Avukatlar, arama-el koyma tutanakları ve gözaltı kararlarının taraflarına tebliğ edilmemesine karşı Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Mezopotamya Ajansı’nın Ankara muhabiri Zemo Ağgöz, 45 gün önce doğurduğu bebeğinden ayrı tutulmuştu.

Arin bebek  emzirme için götürüldüğü emniyette çıplak aramadan geçirilmişti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve çeşitli basın eslek örgütleri avukatlarıyla gazetecilerin durumunun takip edildiğini açıklarken, siyasiler ve basın mensupları duruma tepki göstermişti:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak.

DİSK Basın-İş: Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP): Basına dönük sindirme politikaları her koldan gazetecileri baskı altına almaya çalışıyor. Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak.
Türkiye Gazeteciler Sendikası: Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz!
Kadın Gazeteciler Koalisyonu (CFWIJ): Özgür basına yönelik keyfi uygulamaların derhal son bulmasını ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.