İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşetMedya-İnternet

Gazeteciler baskınla, işkenceyle gözaltına alındı: Emniyet görüntüleri müzikle paylaştı

0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve ne olduğu henüz açıklanmayan  soruşturma kapsamında, Jin News ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri sabah saatlerinde farklı şehirlerde evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı.

Dokuz ilde yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in de aralarında olduğu 11 gazeteci gözaltına alındı.

Polisler, evlerine baskın düzenledikleri gazetecilere silah doğrulttuktan sonra ters kelepçeli bir şekilde yere yatırıp üzerlerine oturdu.

Müzikli ‘terörle mücadele’ videosu!

Emniyet Genel Müdürlüğü, gözaltına alınan gazetecilerin “PKK/TCK terör örgütünün basın komitesi altında faaliyet gösterdiğini” söylediği açıklamada, yakalama kararı çıkan 14 kişiden 11’inin gözaltına alındığını söyledi. ve 11 gazetecinin “halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yaptıkları” iddiasıyla gözaltına alındığını kaydetti.

Açıklamada, el konulan kamera, fotoğraf makinası, not defterleri ve kitapların ise, “örgütsel kitap/doküman” olduğu iddia edildi.

Ankara EGM Twitter hesabından gazetecilerin silah zoruyla ve başı eğdirilerek, ters kelepçeyle götürüldüğü görüntüler, arkaya bir müziğin yerleştirildiği bir videoyla, “terörle mücadele” etiketleriyle paylaşıldı:

Emniyet, ayrıca gözaltına alınan Berivan Altan ve Deniz Nazlım’ın görüntülerini yayınladı. Polis şiddeti yayınlanan görüntülere de yansıdı.
Polisler, ters kelepçe takarak gözaltına aldığı gazetecilere “baş eğdirmek” istedi. Ancak gazeteciler buna karşı direndi. Polislerin direnen Berivan Altan’ın yaka paça polis aracına bindirildiği de görüntülere yansıdı.https://twitter.com/altansancarr/status/1584845321682944000?s=20&t=JqmPvESThNZNixvAA7kuow

Faşizmin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve çeşitli basın eslek örgütleri avukatlarıyla gazetecilerin durumunun takip edildiğini açıklarken, siyasiler ve basın mensupları duruma tepki gösterdi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: Derneğimizin üyeleri olan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. MA Ankara bürosu da operasyon kapsamında basıldı. Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak.

DİSK Basın-İş: Aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı çalışanları bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı. Şu ana kadar en az 7 gazeteci gözaltında. Süreci takip ediyoruz. Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP): Bu sabah saatlerinde Ankara merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında JINNEWS ve MA muhabirleri gözaltına alındı. Basına dönük sindirme politikaları her koldan gazetecileri baskı altına almaya çalışıyor. Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak.
Türkiye Gazeteciler Sendikası: Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz!
Kadın Gazeteciler Koalisyonu (CFWIJ): Özgür basına yönelik keyfi uygulamaların derhal son bulmasını ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

HDP Genel Merkez’inden yapılan açıklamada “MA ve JİNNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak!” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Eş Başkanı Sevil Turgut “Muhalif gazetecileri suçlulaştıramazsınız! Selman Güzelyüz, Habibe Eren, Derya Ren, Diren Yurtsever, Zemo Ağgöz, Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Öznur Değer, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli ve Berivan Altan bu sabah gözaltına alındı. Derhal serbest bırakın. Gazetecilik Suç Değildir!” paylaşımında bulundu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, “Basına yönelik bu operasyon, aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yöneliktir. Özgür Basın Susturulamaz” dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.