LGBTİ+ManşetMedya-İnternet

Disney animasyonuna sansür: LGBTİ+ karakter nedeniyle Türkiye dahil 20 ülkede yayımlanmayacak

0

Disney, yeni animasyon filmi Strange World’ü, içerdiği LGBTİQ+ ögeler nedeniyle Türkiye de dahil olmak üzere 15’ten fazla ülkede yayınlamayacağını duyurdu.

Filmde maceraları anlatılan Clade ailesinin LGBTİQ+ bir üyesi olan Ethan Clade, bir erkeğe aşık oluyor. Filmin bu kısmının ‘sansürlenip kırpılabileceğini’ düşünen Disney, filmi Türkiye, tüm Orta Doğu ülkeleri, Endonezya, Çin, Pakistan, Vietnam, Tanzanya, Uganda, Kenya, Nijerya, Gana, Maldivler, Nepal ve Bangladeş’te yayınlamayacak.

Film, Ukrayna‘yı işgalinin ardından yaptırım uygulanan Rusya’da da gösterilmeyecek.

Bir Disney sözcüsü şu açıklamayı yaptı:

“Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, hikayelerimizi biz ve ilgili sanatçılar tarafından yaratıldığı şekliyle, orijinal haliyle paylaşmaya çalışıyoruz. Yasal veya diğer nedenlerle düzenlemeler yapılırsa bu mümkün olmayacak.Hikaye anlatımını etkileyeceğine inandığımız bir düzenleme yapmayacağız. Bu durumda, içeriği o pazarda dağıtmayacağız.”

Disney’in başka bir animasyonu Luca da aynı sebepten çeşitli gruplarca hedef gösterilmiş ve Türkiye’de yasaklanması istenmişti.

Geçen yıl Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler aynı cinsiyetten iki kişinin öpüştüğü Marvel’s Eternals filminde bu sahnelerin kesilmesini istemiş, Disney bunu onaylamasa da sonuçta heteroseksüel ve eşcinsel tüm yakınlaşma sahnelerinin kaldırıldığı bir versiyon gösterime girmişti.

‣ Pixar’ın son animasyonu ‘Işıkyılı’, eşcinsel kahramanlar nedeniyle 14 ülkede yasaklandı
‣ Suudi Arabistan’da gökkuşağı renkli oyuncak ve giysiler toplatılıyor

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.