Kültür-SanatLGBTİ+Manşet

Pixar’ın son animasyonu ‘Işıkyılı’, eşcinsel kahramanlar nedeniyle 14 ülkede yasaklandı

0

Disney-Pixar‘ın yakında gösterime girecek animasyon filmi Işıkyılı,  (Lightyear) eşcinsellerin öpüştüğü bir sahne içerdiği için bugüne dek 14 ülkede yasaklandı.

Çizgi film, son olarak dün “ülkenin medya standartlarını ihlal etmesi nedeniyle” Birleşik Arap Emirlikleri‘nde (BAE) yasaklandı. Filmin 16 Haziran Perşembe günü vizyona girmesi planlanıyordu.

Ortadoğu coğrafyasındaki diğer bazı ülkeler gibi, BAE de eşcinsel ilişkileri yasadışı ilan eden Müslüman ağırlıklı bir ülke. Disney‘in Suudi Arabistan, Lübnan, Kuveyt, Mısır, Endonezya ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 14 Ortadoğu ve Asya ülkesinde Işıkyılı’nın yayımlanmasını sağlayamadığı bildirildi.

Çin haber kaynaklarına göre, bu ülkenin bazı ‘kırpmalar isteğini” Disney’in reddetmesi üzerine, filmin  bu ülkede de gösterime girmesi beklenmiyor.

Chris Evans‘ın Oyuncak Hikayesi (Toy Story) filmlerindeki Buzz Lightyear karakterini seslendirdiği filmde, aktris Uzo Aduba‘nın seslendirdiği Hawthorne karakteriyle ilişkide olduğu kadın arasında kısa bir öpüşme yaşanıyor.

Evans, pazartesi günü filmin Londra’da düzenlenen galasında, eşcinsellerin öpüşmesine yapılan bu itirazların “sinir bozucu” olduğunu söyledi.  Aktör, “Toplumsal kapsayıcılık kapasitesinde ileri doğru adımlar atan bir şeyin parçası olmamız harika ancak olması gereken yere hâlâ gelemeyen yerlerin varlığı sinir bozucu” dedi.

 

Yapımcı Galyn Susman da etkinlikte Disney’in filmden hiçbir şeyi, “özellikle de Buzz’ın yaptığı tercihlerle neyi yitirdiğini gösteren sevgi dolu ve ilham verici ilişki gibi önemli bir şeyi” kırpmayacağını söyledi.

Personelin, Disney’in Florida‘daki “Eşcinsel Deme” diye bilinen yasa tasarısına verdiği yanıtı eleştiren açık bir mektup yayımlaması üzerine Pixar martta eşcinsellerin öpüşmesini filme yeniden eklemişti.

162 milyon sterlin (yaklaşık 3 milyar 380 milyon TL) bütçeli Işıkyılı’nın Disney için büyük bir gelir kaynağı olması bekleniyor. Analistler filmin ilk hafta sonunda 82 milyon sterlinden (yaklaşık 1 milyar 700 milyon TL) fazla hasılat elde edebileceğini tahmin ediyor.

Disney/Marvel‘ın bu yıl piyasaya sürdüğü Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) filminin Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde gösterime girmesi de LGBT+ içeriği sebebiyle reddedilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.