EkonomiEkolojiKanal İstanbulManşet

DİSK Kanal İstanbul’a itiraz dilekçesini sundu

0

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu askıya çıkan Kanal İstanbul projesine itiraz dilekçesi sunmak için Beşiktaş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Burada bir basın açıklaması yapan Çerkezoğlu “Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya ‘devam’ demiştir” dedi.

‘İnsan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzak’

DİSK Yönetim Kurulu adına basın açıklaması gerçekleştiren Arzu Çerkezoğlu dün 2 bin 324 TL olarak belirlenen asgari ücret hakkında değerlendirmede bulundu ve “Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Çerkezoğlu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Asgari Ücret hesabında uluslararası standartlara bir kez daha uyulmadı. İşçinin ailesinin hesaba katılması bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret oy çokluğu ile milyonlarca çalışana dayatıldı.

‘TUİK nereden alışveriş ediyor?’

Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık ‘artış’, işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. Bu ülkede yaşayan herkes TÜİK‘in açıkladığı enflasyon oranlarının baskılanmış ve yaşamın gerçeklerinden uzak olduğunun farkındadır. ‘TÜİK nereden alışveriş ediyor?’ sorusuna hala yanıt alınamamıştır.

‘İstanbul’un en acil sorunu iştir, aştır’

İstanbul’un Kanala Türkiye’nin çılgın projelere ihtiyacı yok. İstanbul’un ve Türkiye’nin en acil sorunu iştir, aştır. Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya ‘devam’ demiştir. Kanal İstanbul’a harcanacak parayla İstanbul’un iş sorununda büyük gelişme sağlanabilir. Kanal İstanbul’a harcanacak Kanal İstanbul istihdam yaratmayacak, rant yaratacak. Kanal İstanbul depremden korunmak için harcanacak paranın toprağa gömülmesidir. Asgari ücretliden bile vergi alıp bu vergileri beton çılgınlığı için kullanamazsınız diyoruz.

İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet’ talebiyle aylardır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır.

Uzun kuyruklar devam ediyor

Kanal İstanbul Projesi’nin askıya çıkan ÇED raporuna itiraz etmek isteyen vatandaşlar, önceki günden itibaren, yağmur altında sıra bekleyerek uzun kuyruklar oluşturuyor. 23 Aralık’ta kabul edilen rapor için 3 Ocak’a kadar görüş belirtilebilecek, eleştiri ve itiraz yapılabilecek.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.