Doğa MücadelesiManşetYerel

Üç ilde seri RES başvurusuna halktan tepki: Yenilenebilir enerji, ekokırım projesine dönüştürülmesin

0

Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin Yalova‘daki Altınova ilçesi, Sermayecik köyü, Bursa‘daki Orhangazi ilçesi, Üreğil, Mahmudiye, Çakırlı ve Keramet mahalleleri ile Kocaeli‘deki Karamürsel ilçesi, Kızderbent mahallesi mevkiinde açmak istediği ‘Sermayecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES)’ projesi için bugün üç ilde Halkın Katılımı Toplantısı (HKT) yapıldı.

Daha önce köylerine iki kez rüzgar enerji santrali yapılmasını engellediklerini aktaran köy muhtarı Veysel Üstün, “Bu katılım, bu halk görmemezlikten gelinemez. Bu işin çok zararı var. Biz hayvancılık, tarım yapmak istiyoruz. Bu siyasi bir mesele değildir. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Köylerimiz boşalmasın diye bu rüzgar gülünü istemiyoruz. Temiz enerjiye karşı değiliz yerine karşıyız. Tarım alanlarımıza yapılmasın” dedi.

Mahmudiye Köyü’nde kahvede yapılan rüzgar enerji santrallerine dair ÇED bilgilendirme toplantısına ise santrallerin etkileyeceği diğer köylerden de katılım oldu. Firma yetkililerinin sunumu esnasında halk, ”Kimse istemiyor sizi” diyerek tepkisini gösterdi.

‣ Karadeniz’de madenden kıyı doldurmaya, sekiz günde 25 ÇED duyurusu
‣ ‘Çevre ve İklim Değişikliği Programı için bütçeden ayrılan pay binde 121’
‣ Halk Kazdağları için sokağa çıktı: Kaynaklarımız beşli çeteye peşkeş çekiliyor!

Bursa Su Kolektifi de bir açıklama yayımlayarak, yenilenebilir enerji projelerinin birer ekokırım projesine dönüştürülmemesi gerektiğine dikkat çekti:

”Bursa Orhangazi’de Üreğil, Keramet, Çakırlı ve Mahmudiye köylerini kapsayan, Kocaeli’de Kızderbent ve Yalova’da Sermayecik köyünde proje çerçevesinde toplam sekiz adet türbinin olacağı proje için bugün üç ilde Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı. Biz de Bursa Su Kolektifi olarak sürece dahil olduk ve bugün yapılan toplantıda bölge halkının yanında yer aldık. Toplantıda firma çalışanının bilgilendirmesi sırasında köylülerin itirazları oldu. Mahmudiye muhtarı 4 köy muhtarı ve halkı olarak bu projeyi istemediklerini tutanak ile tespit ettirdi ve toplantiyı toplu halde terk ettik. Yenilenebilir enerjinin birer ekokırım projesine dönüştürülerek uygulanmasına karşıyız. Yerel halkın istemediği projelerin de gercekleşmemesi lazım. Bundan sonra da sürecin takipçisi olacağız ve köylülerin yanında yer alacağız.”

Bursa Su Kolektifinin yanısıra İznik Çevre Platformu ve Kayınormanı Derneği ile siyasi parti temsilcileri de açıklamada hazır bulundu.

Projenin kısa özeti

Sekiz adet türbin kullanılarak yılda toplam 160 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanan ”Sermayecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali” (DRES) projesi kapsamında;

  • Bursa ili Orhangazi ilçesi: Türbinlerin inşa edildiği alanlar orman veya tarla vasfında.
  • Keramet: 4 adet türbin var.
  • Üreğil: 1 adet türbin var ama alternatif olarak Keramet’e inşa edilebilir.
  • Mahmudiye: 1 adet türbin var.
  • Çakırlı: Çakırlı köyünde türbin yok ama köy ruhsat alanı içinde. İleride kapasite arttırımına gidilebilir.
  • Yalova ili Altınova ilçesi : Tarla vasfında
  • Sermayecik: Bir adet türbin var o da Mahmudiye köyüne alternatif olarak inşa edilebilir. Elektrik depolama tesisi de burada.
  • Kocaeli ili Karamürsel ilçesi: Orman vasfında
  • Kızderbent: 1 adet türbin var.

Firmanın proje dosyasında şu ifade yer aldı:

Evler, hastaneler, spor sahaları, rekreasyon alanları gibi canlıların sürekli bulunduğu ve projenin etkilerinden etkilenebilecek noktalar veya alanlardır.”

Türbinlerden kaynaklanacak çevresel etkilere proje tanıtım dosyasında değinilmiyor. Gürültü, toz emisyonu, elektromanyetik alana etkisi, gölge etkisi, kuş göç yollarına etkisi için de herhangi bir hesaplama veya önlem yer almıyor.

Dosyada “Bunlarla ilgili detaylı bilgiler, ÇED raporunda verilecektir” deniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.