Doğa MücadelesiKanal İstanbulManşetTürkiye

Kanal İstanbul’a itiraz süreci nasıl işleyecek?

0

Kanal İstanbul için Ulaştırma ve  Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul gören ‘nihai’ Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, itirazlar için askıya çıkalı üç gün oldu. Mevzuata göre, 10 günlük süre içinde itirazlar başvurularının yapılması gerekiyor. Çevre ve meslek örgütleri ile İstanbul halkı bireysel olarak itiraz dilekçesini verebiliyor.

İtirazlar doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veya illerdeki çevre il müdürlüklerine yapılabiliyor. İstanbul’daki il müdürlüğü Beşiktaş’da bulunuyor. Dilekçeler elden, faks ya da mail ile iletilebiliyor.

Cumhurbaşkanlığı’na da itiraz edilebilir

Yurttaşlar ayrıca görüş ve itirazlarını içeren dilekçelerini (tarih, imza, TC Kimlik No, adres) Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) vasıtasıyla  doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na da gönderebilir.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim üyesi, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Avukat Önay Alpago, vatandaşların 153 Beyaz Masa’ya da itiraz dilekçesi verebileceğini belirtti. Alpago Twitter’daki kişisel hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Beyaz Masa’ya iletilecek itiraz için şu bilgileri paylaştı:

“Kanal İstanbul İtiraz dilekçenizi 153 Beyaz masadan yapabilirsiniz. 153 arayıp Önce 5 no bas Sonra 4 çevre ve yeşil alana itirazı bildirin. Not: TC no gerekli”

Yetkililer, özellikle söz konusu alanda yaşayan vatandaşların itirazlarının önemine dikkat çekiyor. İstanbul Kent Konseyleri ve TMMOB Çevre Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası’nın konuyla ilgili itiraz dilekçesi metni hazırladığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de itirazlarını belirledi ve önümüzdeki günlerde başvurusunu yapacak.

TMMOB’un hazırladığı itiraz dilekçesi yönergesi, kurumun internet sitesinde yayımlandı. Örgütün İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun konu hakkındaki şöyle:

Sevgili İstanbul halkı,

Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılmıştır. Projeye ilişkin görüş ve itirazlarınızı 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilirsiniz.

Sayfada itiraz dilekçesi örneği ve konuyla ilgili vatandaşların yapabileceklerine ilişkin geniş bilgiye de yer veriliyor.

Ayrıntılı bilgi almak ve dilekçe örneğine ulaşmak için tıklayın

You may also like

Comments

Comments are closed.