Danimarka, iklim değişikliğinden kaynaklanan ‘kayıp ve zarar’ için tazminat ödeyen ilk BM ülkesi olacak

Danimarka, ödemeyi taahhüt ettiği 13 milyon dolar 'kayıp ve hasar' finansmanı ile iklim tazminatı ödeyen ilk BM ülkesi olacak.

Danimarka, iklim değişikliğinden “kayıp ve hasara” uğrayan savunmasız ülkelere yardım etmek için yaklaşık 13 milyon dolarlık tazminat sözü verdi.

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez varlıklı bir üye devlet, emisyonlarının gelişmekte olan dünyaya sonuçları için tazminat ödeyecek.

Salı günü, dünyanın iklim açısından en savunmasız bölgelerinde yaşayanlar için “kayıp ve hasar” tazminatı sunan ülkenin kalkınma bakanı Flemming Møller Mortensen,  bu baharda Bangladeş‘in selden etkilenen bölgelerine yaptığı bir ziyaretin bu taahhüde ilham verdiğini söyledi.

Mortensen, “Dünyanın en yoksullarının, en az katkıda bulundukları iklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla zarar görmeleri büyük haksızlık” dedi.

Kayıp ve hasar tazminatı, iklim adaleti savunucuları ve savunmasız ülkelerden gelen liderlerin uzun zamandır çağrı yaptığı bir gündem konusu.

Ancak ABD de dahil olmak üzere zengin ülkeler, her türlü finansal taahhüdün iklim değişikliğinin artan maliyeti için yasal sorumluluk anlamına geleceğinden endişe ederek bu çağrıları reddediyor.

Bu yıl Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde Kasım ayında düzenlenecek olan BM İklim Konferansı’nın (COP27) da en önemli gündem başlıklarından olması beklenen iklim tazminatları, Doğu Afrika‘daki kuraklık kaynaklı kıtlık ve Pakistan‘daki ölümcül seller gibi iklim felaketlerinin artan tahribatı nedeniyle hala yükselen bir tartışma.

‣ Yoksul ülkeler COP27’den iklim tazminatı bekliyor

Yaklaşık 400 aktivist grup bu ay bir mektup yayımlayarak, COP27 gündemine iklim tazminatlarının eklenmesini talep etmişti.

Danimarka’nın ödediği miktarın şimdiye kadarki en büyük tazminat olsa da aktivistler, her yıl iklim değişikliğinin yarattığı mali zararla karşılaştırıldığında yetersiz kaldığını da vurguladı. Yalnızca Pakistan’daki selin hasarının 30 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

‣ Pakistan diye bir ülke var mı?
‣‘Batı, Pakistan’daki büyük seli görmezden geliyor: Uyarıyı dikkate almazsanız yarın siz olacaksınız’

Danimarka dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, ödenecek 100 milyon Danimarka kronunun (yaklaşık 13 milyon dolar);

  • 35 milyon kronu Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan ve daha fakir ülkelerde sigortayı sübvanse eden bir kuruluşa,
  • 32,5 milyon kronu bakanlığın Kuzey Afrika’nın Sahra çölünü kapsayan Sahel bölgesine odaklanan“iklimle ilgili kayıp ve hasarlarla çalışan sivil toplumla stratejik ortaklıklarına,
  • 25 milyon kronu COP27 yaklaşırken mevcut iklim değişikliği müzakerelerini destekleyebilecek ‘stratejik çabalara’,
  • 7.5 milyon kronu ise gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırmak için çalışan sivil toplum aktörlerine gidecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR