COP27İklim KriziManşet

Yoksul ülkeler COP27’den iklim tazminatı bekliyor

0

Dünyanın en yoksul ülkeleri, BM‘nin kasım ayında Mısır‘da düzenleyeceği 27.  İklim Değişikliği Konferansı‘nda (COP27) savunmasız ulusların iklimin neden olduğu zararları telafi edecek bir fon teklifleriyle ilerlemesinde ısrar edecek. 

İklim tazminatı, iklim krizinin sorumlusu olan zengin ülkelerin, buna en az katkı veren ve en çok etkilenen ülkelerdeki iklim felaketleri nedeniyle uğradıkları zararlarına karşılık ödemeleri gereken bedel anlamına geliyor.

Dakar‘da bir araya gelen 46 uluslu En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) bloğundan çevre bakanları ve uzmanlar, ülkelerinin iklim etkisine en çok maruz kaldığını, ancak buna neden olan karbon emisyonlarından en az sorumlu olduklarını hatırlattı. 

‘Kayıp ve hasar mekanizması oluşturulmalı’

İklim Zirvesi öncesinde bir bildiri yayımlayan grup, kayıp ve hasar için bir finansman mekanizması kurmanın “çok önemli” olduğunu kaydetti; ayrıca gelişmiş ve zengin ülkelerin karbon emisyonlarında hızlı ve derin kesintiler yapmaları ve zengin ekonomilerin iklim yardımı konusunda geçmişteki taahhütlerini yerine getirmeleri için “tüm taraflara, özellikle de büyük yayıcılara” yapılan çağrıyı yineledi. 

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 27. Taraflar Konferansı- COP27,  6-18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Şarm El-Şeyh tatil beldesinde gerçekleştirilecek.

Yıllık toplantılar genellikle emisyon kısıtlamaları ve finansman konusundaki ulusal taahhütler konusunda şiddetli tartışmalara ve protestolara sahne oluyor. Zengin ülkeler daha önce yoksul ulusların karbon emisyonlarını azaltmalarına ve iklim değişikliğine karşı direnç oluşturmalarına yardımcı olmak için milyarlarca dolar vaat etmişti, ancak beklenen fon aktarılmadı. 

Ağırlıklı olarak Afrika ve Asya‘dan ülkeleri bir araya getiren LDC bloğu, özellikle sel ve yükselen denizler gibi iklimle ilgili zararlardan zarar gören hassas ülkelerin tazmin edilmesi için kampanya yürütüyor. Yaklaşan görüşmelerin finansman sağlamak için bir mekanizma oluşturmasını istiyor.

Dünyanın ilk küresel fosil yakıt veri tabanı: Rezervlerin tümü üretilirse 3.5 trilyon ton emisyon salacak

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.