DünyaKadınManşet

Danimarka, ‘cinsiyet eşitliği’ gerekçesiyle kadınları da zorunlu askerliğe dahil ediyor

0

Danimarka, kadınları zorunlu askerliğe dahil etmeyi ve askerlik süresini uzatmayı planladığını açıkladı.

Başbakan Mette Frederiksen “Savaş istediğimiz için değil, savaştan korunmak istediğimiz için silahlanıyoruz” dedi.

Cinsiyet eşitliği gerekçesi

Avrupa’da askeri harcamalar Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından artışa geçti. Danimarka hükümeti de önümüzdeki beş yılda savunma bütçesini 6 milyar dolar artırarak NATO’nun harcama hedeflerine de ulaşmak istediğini duyurdu.

Ukrayna’nın en büyük destekçilerinden olan Danimarka, Kiev’e para ve gelişmiş silah yardımının yanı sıra F-16 pilot eğitimi de sağlıyor.

Savunmaya ilişkin planlarını dün açıklayan Danimarka Başbakanı Frederiksen, kadınları da zorunlu askerlik uygulamasına katmanın “tam bir cinsiyet eşitliği sağlayacağını” söyledi.

Halihazırda ülkede kadınlar yalnızca gönüllü olarak askere gidebiliyor. 18 yaş üstü erkekler içinse askerlik zorunlu. Vicdani retçilere ise sivil hizmette bulunma imkanı sunuluyor.

2026’da başlayacak

Plana göre mevcut koşullarda dört ay olan askerlik süresi erkekler ve kadınlar için 11 aya çıkarılacak. Kadınların zorunlu askerliğe çağırılması ise 2026’da başlayacak. Danimarka, Norveç ve İsveç’in ardından bu uygulamayı gerçekleştiren üçüncü Avrupa ülkesi olacak.

Geçen yıl askere giden 4 bin 700 kişinin yaklaşık 1.500’ü kadındı. Altı milyon nüfusa sahip ülkede 9 bini profesyonel 20 bin asker bulunuyor. Gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1,4’ünü savunmaya harcayan Kopenhag hükümeti, bunu NATO’nun kuralı olan yüzde 2 seviyesine yükselteceğini de duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.